[長途單車遊記]20歲,一個人由香港踩去維也納

1001 回覆
3709 Like 24 Dislike
首先係打依篇遊記之前,我想係到向丹尼爾巴打致敬 ,如果唔係睇左丹巴篇遊記,我都唔會有依個念頭踩單車去歐洲。結果由我因為巴打篇遊記到計劃,再到踩完,佢篇遊記都仲未打完

再一次向丹巴致敬,啪啪啪

If you want something you’ve never had, you’ve got to do something you’ve never done.
依家孤家寡人唔踩,唔通等到有老婆仔女先踩咩
所以我開始左為期8個月既旅程,由香港踩單車去維也納!

香港-中國-西藏-尼泊爾-印度-巴基斯坦-伊朗-亞美尼亞-格魯吉亞-土耳其-保加尼亞-塞爾維亞-匈牙利-斯洛伐克-奧地利(維也納)

有2段路因為陸路封左所以要坐飛機,西藏去尼泊爾同巴基斯坦去伊朗。
輕輕一推
strong post lm
強帖留名
好配服你
出發前既準備不外乎都係果4樣野

打針
提提大家,去旅行打針之前最好早3個月book針打。唔好好似我咁,臨時臨急先打針,肉痛心更痛,好貴啊

單車
我架單車係Martia既Big Seven 600亦都係我8個月既伙伴-小七,好彩路上都冇咩大問題,就算係我接近0保養既主人下都可以堅持踩到去維也納。
I LOVE YOU NUMBER 7

因為小七係裝唔到前貨架,所以我只帶左好少野上路。後來我接觸一D歐洲既單車旅行者,我先發現我真係帶得非常少野。而裝唔到前貨架都有個好處,就係有前避震,好多爛路都輕鬆踩過。
不,一D都唔輕鬆,只係冇咁辛苦

行李
可以歸類左中右3部分,左袋都係放衫,中袋就係放外胎,而右袋咩都有。
主要係差電既野,日記,passport,沖涼既野,藥同急救包,入歐洲既時候我再買左cookest。
如果問我仲有咩要帶,我會帶D香港postcard去送比人。
lm
lm加油出post
lm
lm
G持
強帖留名
簽證
整個旅程入面,只有尼泊爾、印度、巴基斯坦、伊朗要簽證,印度同伊朗就旅程中搞。

而巴基斯坦簽證係非常難申請,主要係因為封邀請信係好貴,$150,事後我踩到去巴基斯坦問做旅行社既host。
佢話$150係非常平,係$150美金

因為巴基斯坦簽證而晒左我成個月時間,令到中國同西藏路段因為要趕冬天封山,搞到成日都要天黑趕路

有時我都會諗,點解我要為左巴基斯坦簽證浪費咁多時間同金錢,戓者我根本踩唔到去巴基斯坦呢?係我出發之前,好多人問過我終點係邊,有時我會答西藏,有時我會答印度,有時我會答土耳其。

其實就連我自己都唔知道終點係邊,唔知道可以堅持到幾耐,或者當我放棄既時候,我就會知道邊到係終點。
好配服你

其實唔難
Hi bro
同道中人
可惜我到尼泊爾有事要返香港處理 中斷左個行程
Strong post lm
Lmmmmm
成個旅程預計幾多洗費?
Hi bro
同道中人

再踩囉
留名
利申 踩過去西藏
成個旅程預計幾多洗費?

好似洗左30幾K,每日洗$80左右
Hi bro
同道中人

再踩囉

當然
留名
利申 踩過去西藏

東達山果種絕望感
頭又痛又大風,好似永遠都上唔到頂咁
留名
利申 踩過去西藏

東達山果種絕望感

有時好頹鳩
特別係有時早左到休息時間多左
留名
利申 踩過去西藏

東達山果種絕望感

速度慢過行路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞