[長途單車遊記]20歲,一個人由香港踩去維也納

1001 回覆
3709 Like 24 Dislike
想問有無人會踩公路單車
因為自己好想試下係歐洲d高山到踩公路單車
又因為你地係香港踩單車去歐洲激發到
想兩件樣一齊進行

西藏段都仲見到有人踩road bike
去到再遠d就多數旅行車

Road bike係咪應付唔到之後既路程

唔係 ,但辛苦好多
因為你只有兩個選擇 極輕量化/背囊
因咁樣都係會帶唔到某啲野而用金錢去解決
例如 無炊具 永遠出去食/無tent 每日比錢住宿
一係好似啲癡線佬踩raam 拼時間 no gear 有支援車

旅行車都有dropbar 款
想問有無人會踩公路單車
想兩件樣一齊進行

去到再遠d就多數旅行車

唔係 ,但辛苦好多
一係好似啲癡線佬踩raam 拼時間 no gear 有支援車

我都係踩rb
我都想帶我拍檔去
上年去台灣我都係帶佢
Lm
想問有無人會踩公路單車
想兩件樣一齊進行

去到再遠d就多數旅行車

唔係 ,但辛苦好多

我都係踩rb
我都想帶我拍檔去
上年去台灣我都係帶佢

同行有位係踩am到西藏 兩個月
換左三個快拆貨架 兩個腳撐(有一次係路途上斷貨架 要靠同行幫佢分擔行李先到當日目的地 先有得換
不過呢 都有方法嘅 可以參考bikepacking

不論你行碟又好行夾又好 你遇上地面路況唔係咁理想 會慘啲 硬食
希望你嗰架唔係碳車
想問有無人會踩公路單車
想兩件樣一齊進行

去到再遠d就多數旅行車

樓主條行車路線一開始係點規劃

其實路線真係唔難定
只要搵晒每個國家既d關口位置
然後confirm入到境就得
我條路線最麻煩都應該係巴基斯坦去伊朗麻煩d
奈何我連陸路visa都整唔到

見到你個POST好想搵人一齊去日本環島踩
strong post lm g持

想問如果你過程中單車有野壞點搞?無理由帶埋件去預佢壞
留名

有啲基本備件會帶係身 內外胎 基本維修工具 軚筆 來令片 軨枝幾條
其他壞左就去近嘅城市先搞
lm
睇落同丹尼爾遊記差唔多文筆 加油樓主
留名, #ADORE#
會唔會踩返返黎
廿歲垃圾lm
想問有無人會踩公路單車
想兩件樣一齊進行

去到再遠d就多數旅行車

係雪地難搞d
不過有時有d路真係震死你

整到就盡量整
整唔到就搵單車鋪
我都想試下呀呀呀
想問有無人會踩公路單車
想兩件樣一齊進行

去到再遠d就多數旅行車

樓主條行車路線一開始係點規劃

其實路線真係唔難定
只要搵晒每個國家既d關口位置
然後confirm入到境就得
我條路線最麻煩都應該係巴基斯坦去伊朗麻煩d
奈何我連陸路visa都整唔到

見到你個POST好想搵人一齊去日本環島踩

日本正呀
5月拎rb去北海道踩左3星期
不過冇勇氣好似樓主咁踩法
樓主
有冇試過諗今日踩左成日好攰隻腳好痛想番轉頭既諗法?
lm
啲狗有幾煩? 有冇試過比狗咬?

D狗得個吠字,唔咬人
最貴果枝D瘋狗症針冇用過

咬返佢轉頭
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞