[長途單車遊記]20歲,一個人由香港踩去維也納

1001 回覆
3709 Like 24 Dislike
Lm
好波
lm
lm
LM
印度,尼泊爾個d地方危唔危險

去過尼泊爾其實好好啲人,唔太危險無乜偷野個啲,啲人都好nice
lm
留名
留明
lm support
支持

天氣仲係好差

住宿成為左我最大既煩惱,有時會因為我係香港人而登記唔到,就好似今日咁。老闆話要搵公安黎旅館出證明,我拎定回鄉證等佢,不過唔知點解公安最後冇黎

中秋節,似唔似嫦娥

百香果村,初頭覺得幾好食,但比太陽曬得越黎越難食

點解可以咁爛

踏入金陵,本來都好擔心冇旅館,因為係百度地圖唔見有任何住宿。
結果入村就見到[住宿],狗衝入去,老闆娘一見到我就好熱情話有住宿,雖然好熱情,但價錢都係最重要。我問佢價,佢居然同我講
"我開價唔好既,都係你開啦"
開太少又唔好,開太多又更唔好。
"我琴晚果間$35"
最後成功$35成交,Wifi仲要幾快
無計,第一晚果間旅館成$88,超晒預算。要努力省錢
成個旅程住得最貴都應該係第一晚
老闆帶我去金陵附近一個天然湖游水,我估唔到大陸都有咁清既露天湖。

老闆同佢2個囡

大囡
lm
Live
留名支持
lm 不過30幾k又好似貴左啲

其實我隻腳Keep住痛左幾日,係刺痛。但今日真係頂唔順。踩左50Km就要搵地方休息。
住宿永遠都係一個難題,今日本來已經搵左間$30既旅館,連錢都比埋。但因為我張回鄉卡而住唔到
之後搵第二間都話登記唔到,最後我威脅要搵公安先住到。

今日開始入貴州,而今日要上超過30KM斜路

當堂屌一聲。下 你拆左條橋咁我點過去。

坐船

初頭都OK,但越後越攰

後期都冇晒水,得蕉。食左10幾條蕉(踩車食生果係幾爽)
腳開始唔痛,但屎忽痛到痴線。

由下面踩上黎

Day 17 我遇到第一個同伴-張小凡 24歲 身高有2米8
佢係03四川地震既幸存者,亦是一個美食家,永遠都會有唔同地方既飲食文化從佢口中知道。
我地係飯枱上遇到,佢隨口一問"你是騎自行車的嗎?"
其實我都唔知佢點估,我期待左好耐既隊友。
終於有人同我分擔住宿錢啦
當晚佢突然問我香港教既中國歷史同中國教既歷史有咩分別
之後我打開VPN,,時間回到89年
Lm
留名
Lm
留名支持
求多圖
張小凡 24歲 身高有2米8

好睇 推推推 熱血
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞