林鄭數學題: 免審查交通津貼

198 回覆
88 Like 3 Dislike
認真問 佢點計交通費幾多?(假設我俾現金搭車)
可唔可以吹自己要轉好多次車 交通費好貴?
認真問 佢點計交通費幾多?(假設我俾現金搭車)
可唔可以吹自己要轉好多次車 交通費好貴?

計你八達通咪得
如果d小巴佬自己do 自己
算唔算有錢賺?

即係一個月do 1600蚊 實收1900蚊

利申:非想犯法,想研究漏洞
問:坐去羅湖、坐東鐵頭等車廂、坐機鐵是否都可以?
答:可以

問:遊客都可以取得津貼?

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57319143&category_guid=6996647&category=instant&issue=20171011

遊客都可以拎

邊撚個柒頭推呢個白痴津貼炒撚左佢

咁水貨客咪好好賺?

佢地交通費只係成本

佢地一日走三轉
一個月分分鍾成四千蚊交通費
扣到成千蚊

唔好問張八達通只係扣到三百蚊
點扣到一千蚊
點肯定補貼既係香港人

遊客都受惠

水貨客又贏
完全為水貨狗而設

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57319143&category_guid=6996647&category=instant&issue=20171011

遊客都可以拎

咁水貨客咪好好賺?

佢地交通費只係成本

佢地一日走三轉
一個月分分鍾成四千蚊交通費
扣到成千蚊

唔好問張八達通只係扣到三百蚊
點扣到一千蚊

屌 稅又唔見要佢地交
福利就俾埋遊客
食屎啦
講真個政策都幾雞肋,都唔知個腦裝左幾多屎先諗到。

利申:小弟打份工日日周圍去,計埋返工放工,一個月都搭唔到1600蚊。
講真個政策都幾雞肋,都唔知個腦裝左幾多屎先諗到。

利申:小弟打份工日日周圍去,計埋返工放工,一個月都搭唔到1600蚊。

水貨客
衣食住行同樣重要

有"全民"交通津貼 點解冇膳食津貼嘅

啊林鄭 你個交通津貼係"全民"同埋"免入息審查"嫁 我屌你老母

咩叫"全民"同埋"免入息審查" 咪就係赤裸裸嘅派錢囉 咪就係官[商]鄉黑都有份囉

點有份 所有SMEs都會出翻張八達通比啲staff出外勤 物流公司都肥仔 又慳唔少錢 小巴公司暴利 買1萬張八達通翻黎瘋狂刷咭 水貨公司唔洗講了

食飯唔重要咩 食飯都好貴 點解冇膳食津貼嘅
第時高鐵由MTR 營運
即係已預告西九搭去褔田同深圳北亦會有津貼
益晒擎天, 凱旋門, 天璽 果d 深圳蝗
村巴唔計,我屌你老母咩

佢想表達既係唔駛do八達通的村巴定點?
政策出台之前,我專登check過八達通,搭村巴係入'小巴' 個item架喎
Lm
算唔算有錢賺?

之前有人影到2蚊優惠都有人咁做
1600蚊我諗得遊客先洗到
但係係遊客又唔會特登留一個月去拎個300

返工既除非住屯元天上水大埔過海返工
好難洗到過千交通費
當你荃灣過觀塘
一個月交通俾盡咪500左右
回得個1蚊幾毫
計返買張都會票 $425仲平

小巴又冇份

即係呢個19優惠只會益左班物流(公司而非個人)同日日搭b車東鐵既支那蝗

遊客都可以拎

如果無方法分到1個人1張就完全係為水貨客度身訂造。一張刷夠1600就換第二張。走私津貼

有名有相果d個人八達通係咪限每人一張?

好似係,不過佢包哂全部八達通
如果指定個人八達通又會比人屌同八達通鈎結利益輸送/監控人。

呢項政策係叫多d蝗黎香港走私?
一日兩轉,車費來回都100啦

1600蚊容乜易

遊客都可以拎

如果無方法分到1個人1張就完全係為水貨客度身訂造。一張刷夠1600就換第二張。走私津貼

有名有相果d個人八達通係咪限每人一張?

好似係,不過佢包哂全部八達通
如果指定個人八達通又會比人屌同八達通鈎結利益輸送/監控人。

我一張都無,唔想比資料人
算唔算有錢賺?

之前有人影到2蚊優惠都有人咁做

的確 係可以出到古惑
所以交津對像
應該限制係個人八達通咭

個人認為
呢個係德政
闊D咁睇
呢個政策係鼓勵市民多D外出
始終 今時今日出一出街 過一過海
咁又無左2-30蚊
大家放心 為左令更多人受惠 好快港鐵會加價 咁市民就可以拎更多津貼 諗起都興奮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞