林鄭數學題: 免審查交通津貼

198 回覆
88 Like 3 Dislike
睇蘋果,每月特定日子,例如一號,拍卡拎津貼。 即係話遊客既話,買左張八達通,都要咁啱係特定日子先claim 到,miss左就要等下個月先再拎到津貼,有幾多遊客會專登咁做?

當1號拎津貼,遊客15號到,又當佢係香港旅遊玩兩星期,佢都要坐足1600車先拎到300蚊,佢坐到咁多車,都抵回賺返俾佢啦。

邊有話特定日子先拎到津貼

睇蘋果,碌上啲有其它巴打post 左link

問:如何取得津貼?
答:每月月頭(或定為每月1號)到特定儀器嘟一嘟便可(用Andriod手機程式,或八達通服務站、港鐵客戶服務站的特定拍卡機,儀器會自動扣除非交通開支

冇話其他日子唔得

其它日子都得,咁點解要講「每月月頭或定為每月一號」?
以後旅行團不再包旅遊巴,全部團友派一張八達通(團費包),每日全團逼港鐵,離港前收返八達通,去部機嘟回扣,張卡再派比下團用,無限loop可以上市。

港鐵rip

港鐵cover唔到既地方點去?
睇蘋果,每月特定日子,例如一號,拍卡拎津貼。 即係話遊客既話,買左張八達通,都要咁啱係特定日子先claim 到,miss左就要等下個月先再拎到津貼,有幾多遊客會專登咁做?

當1號拎津貼,遊客15號到,又當佢係香港旅遊玩兩星期,佢都要坐足1600車先拎到300蚊,佢坐到咁多車,都抵回賺返俾佢啦。

答:每月月頭(或定為每月1號)到特定儀器嘟一嘟便可(用Andriod手機程式,或八達通服務站、港鐵客戶服務站的特定拍卡機,儀器會自動扣除非交通開支

冇話其他日子唔得

或定為一號咋,有話肯定得一日?

你拎返上個月津貼梗係月頭拎啦
點肯定補貼既係香港人

冇話其他日子唔得

你真係要執著係一日定兩日定一星期?即係話一日ok ,兩日就唔ok ? 可否講下你既諗法?

冇話其他日子唔得

你真係要執著係一日定兩日定一星期?即係話一日ok ,兩日就唔ok ? 可否講下你既諗法?

取得補貼金的方法,是市民可在港鐵站、八達通服務站或以手機程式,於3個月內直接取得補貼,政府會將補貼金額存入其八達通卡內,而補貼的金額將不限用途。
林奠話大約洗20億,200萬人受惠,啫係當一人一年1000蚊

冇話其他日子唔得

取得補貼金的方法,是市民可在港鐵站、八達通服務站或以手機程式,於3個月內直接取得補貼,政府會將補貼金額存入其八達通卡內,而補貼的金額將不限用途。

然後用oepay 吸番啲錢出嚟
真係多撚謝哂呀
以後旅行團不再包旅遊巴,全部團友派一張八達通(團費包),每日全團逼港鐵,離港前收返八達通,去部機嘟回扣,張卡再派比下團用,無限loop可以上市。

港鐵rip

港鐵cover唔到既地方點去?

巴士,綠 van 搭夠
嘩屌 初初真係比佢陰到 以為夠400蚊就資助25%
之後諗深層 呢個淋病點會咁撚好死
再睇真d 個post 係餘額25% 真係屌你老母啦

我相信真係有唔少人比佢個live 或者文字cap 陰鳩左 包括我
全月通冇份
直接叫狗鐵減價啦屌
我車費一個月$410,補貼$2.5 真係多撚謝曬

食lunch可以加凍飲,林鄭做到野

屌 笑咗
有種咪撚拎

有種咪撚拎份你份糧啊五毛狗
我有份比架

一早block柒左佢

我唔撚想要呀,俾盡都係3舊水一個月,但係就搭成千銀車,屌佢老母都痴撚線既

佢整個opt out system 丫,填幾個張form、要去到東坪洲交form我都一定去opt out

點解黎旅遊既人都可以有

如果依照依個理論,咁遊客都應該可以申請公屋同攞綜援

本身得幾蚊都算啦,遊客都津貼真係比我見識咩叫on9無極限

因為要分好麻煩
迫你申請個人八達通登記身份證已經麻煩好多
政府想俾下你小恩小惠嘛,扮下關心市民嘛,梗係想簡單又有噱頭,點會搞咁多嘢

屌既然咁撚多錢去資助啲濫用長者八達通嘅仆街
就唔爭在資助埋市民申請個人八達通
再將長者優惠同呢個津貼改做要個人八達通先用得

點解要逼人申請個人八達通,唔make sense

如果唔限個人八達通 咪搞到遊客都claim 得啲津貼囉

睇下個人八達通申請表可以填咩護照號碼

整隻 永久性居民身分八達通 囉
不過到時會俾連登仔屌監控

好似學生身份八達通咁

因為要分好麻煩
迫你申請個人八達通登記身份證已經麻煩好多
政府想俾下你小恩小惠嘛,扮下關心市民嘛,梗係想簡單又有噱頭,點會搞咁多嘢

屌既然咁撚多錢去資助啲濫用長者八達通嘅仆街
就唔爭在資助埋市民申請個人八達通
再將長者優惠同呢個津貼改做要個人八達通先用得

點解要逼人申請個人八達通,唔make sense

如果唔限個人八達通 咪搞到遊客都claim 得啲津貼囉

睇下個人八達通申請表可以填咩護照號碼

整隻 永久性居民身分八達通 囉
不過到時會俾連登仔屌監控

好似學生身份八達通咁

學生八達通要填form又要蓋印,連登仔會屌咁撚麻煩不了要opt out
585 回到餐飯 多撚謝
問:坐去羅湖、坐東鐵頭等車廂、坐機鐵是否都可以?
答:可以

問:遊客都可以取得津貼?

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57319143&category_guid=6996647&category=instant&issue=20171011

遊客都可以拎

邊撚個柒頭推呢個白痴津貼炒撚左佢

如果無方法分到1個人1張就完全係為水貨客度身訂造。一張刷夠1600就換第二張。走私津貼

有名有相果d個人八達通係咪限每人一張?

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57319143&category_guid=6996647&category=instant&issue=20171011

遊客都可以拎

邊撚個柒頭推呢個白痴津貼炒撚左佢

如果無方法分到1個人1張就完全係為水貨客度身訂造。一張刷夠1600就換第二張。走私津貼

有名有相果d個人八達通係咪限每人一張?

好似係,不過佢包哂全部八達通
如果指定個人八達通又會比人屌同八達通鈎結利益輸送/監控人。

遊客都可以拎

點解黎旅遊既人都可以有

如果依照依個理論,咁遊客都應該可以申請公屋同攞綜援

本身得幾蚊都算啦,遊客都津貼真係比我見識咩叫on9無極限

所以我就想問,呢壇野如果過到立法會落實執行到既話係咪judicial review-able?
佢俾港鐵個admin fee應該多過我claim到果份
1600蚊除返開 當奴隸要返廿六日要六十一蚊一日 咩人要比六十蚊搭車返工都唔轉工 大西北屯門返到鰂魚涌都唔洗六十蚊

應該得水貨佬達標

上水粉嶺去機場返工咪要囉

遊客都可以拎

冇得避免
等於長者八達通

屌咁不如公立醫院取消非本地收費
綜援公屋開放遊客申請啦
仆街政府諗埋啲撚屌政策益街外人

所以我覺得如果有人就呢項政策提出司法覆核係有可能成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞