我的戒煙日記

136 回覆
47 Like 2 Dislike
使撚講咁多 話戒就戒啦。
利申 食左廿年煙。 到聽日就戒左一年。

師兄係點捱過想食𠴱下?其實我食完飯𠴱支煙可以唔食的. 但到一兩個鐘頭,反而會同自己講,不如食支煙...

純粹心癮黎。 不斷同自己講最憎人食煙。
同埋唔出去飲酒。
每次買煙都同自己講係最後一包。
由每日一包。 3個月減到每日放工食一支。
之後過2個零月已經幾日 先食一支。
過多幾星期已經完全唔想食。
而家聞到人食煙覺得好臭

我直接戒係咪錯

又無話錯既,我有朋友食左十幾年煙真係話停就停。

我自問EQ低心癮大,不過聽完樓上師兄指點,我6點先食第一支,希望今晚瞓前果支可以戒到

諗返由黑冰8直接減去黑1果時,真係唔掂,結果食返黑5先再慢落黑1,其實戒得唔辛苦

我應承過女朋友 好辛苦。
食左幾耐?
食左好多年唔好亂戒,要搵醫生或者政府果d中醫睇,邊睇邊戒
尼古丁入晒血咁多年
一野停晒,好多症狀浮出黎

我食咗4年幾
唔算多

如果有症狀就即刻去睇醫生
唔好信果d非煙民講話戒就戒
佢地班on9淨係識反人食煙刷正義感

之前有幾個連登仔戒完個肺出事
又有皮膚出事

戒完出咩事?我都戒緊煙,想知道停哂會點

樓主,分享我故事你知

我17歲食煙至今20年,由沙龍去到紅萬再減到而家黑萬1(0.1尼古丁)
由每日一包至包半到而家三日一包

其實我戒唔到落去。因為心癮一直都在。

我以前一日兩包
到呢一年就一星期一包
慢慢戒唔會有用 轉1仔更加冇用
我試過轉咗1仔就一日3包

因為轉落1仔唔可以過急,會覺得無味吸唔到野,所以仲大力啜左同食多兩支。但由5去1就唔會覺得無感覺。

如果真係唔夠定力話停就停,我既方法又無話錯既,用轉5轉1。雖然未成功,但我而家每日食三支左右,都唔過份既... 但戒埋更佳..

我一食就係咁食
戒煙撚留名 好辛苦呀!!!!!

I know that feel
初中個時開始食到宜家
宜家另一半唔比食就果斷戒
宜家到左第五日
都冇咩變化
但一無聊就好想點煙
心癮係最大困難要克服
師兄戒緊想食既時候
問下自己點解要戒
你隻手就會好聽話咁放返低飛煙
加油!

懶得捲
初中個時開始食到宜家
宜家另一半唔比食就果斷戒
宜家到左第五日
都冇咩變化
但一無聊就好想點煙
心癮係最大困難要克服
師兄戒緊想食既時候
問下自己點解要戒
你隻手就會好聽話咁放返低飛煙
加油!

我都係第四五日
燒緊野食好多人食煙
樓主加油呀
支持你戒煙!頂住呀
老實講,群開咩人,就會做開d乜
你身邊既人食煙,好多時就會誘惑埋你食,自己定力好重要
唔食煙表示,身邊都冇人食煙
btw,煙產d煙味真係臭過坑渠...坐巴時隔黎有煙產即刻會彈起身走人,程願企都唔聞d三手煙
如果話停就停既話一定唔可以比自己再食多支,因為有第一支就有第二支。
頭個兩星期會最想食,但忍到就會有好轉嫁啦。
同捚心態上唔好覺得自己係介緊煙,要覺得自己係非煙民。
仲有記住唔好飲酒。
不過我個時介又真係無身癮,得心癮
加油
利申,食左七年,介過,之後飲酒食翻
樓主加油呀
支持你戒煙!頂住呀

多謝你
老實講,群開咩人,就會做開d乜
你身邊既人食煙,好多時就會誘惑埋你食,自己定力好重要
唔食煙表示,身邊都冇人食煙
btw,煙產d煙味真係臭過坑渠...坐巴時隔黎有煙產即刻會彈起身走人,程願企都唔聞d三手煙

我做飲食做廚房水吧學徒
全部師傅都食
如果話停就停既話一定唔可以比自己再食多支,因為有第一支就有第二支。
頭個兩星期會最想食,但忍到就會有好轉嫁啦。
同捚心態上唔好覺得自己係介緊煙,要覺得自己係非煙民。
仲有記住唔好飲酒。
不過我個時介又真係無身癮,得心癮
加油
利申,食左七年,介過,之後飲酒食翻

我身心都有
食左幾耐?
尼古丁入晒血咁多年

我食咗4年幾
唔算多

又有皮膚出事

你都白撚痴
我食八年
話戒就戒
咁撚易死既
就死撚左佢好過
食左幾耐?
尼古丁入晒血咁多年

我食咗4年幾
唔算多

又有皮膚出事

你都白撚痴
我食八年
話戒就戒
咁撚易死既
就死撚左佢好過

每個人都唔同體質既
當夜晚冇人既時候
就想自己一個落樓下飲酒食煙
享受安寧

今日差啲食咗
習慣咁接咗支煙
假如我食翻煙 我以後唔上連登
聞下浸味算
唉屌 皮膚病了
慎入有圖

巴打加油喎,戒煙唔易啊,不過你都頂到咁耐都算好勁下,但見你都話有時差少少破戒,有無諗住用下戒煙貼頂一頂下先啊,話曬你自己都話以前食得勁,要一下子咁完住無曬有難度架
巴打加油喎,戒煙唔易啊,不過你都頂到咁耐都算好勁下,但見你都話有時差少少破戒,有無諗住用下戒煙貼頂一頂下先啊,話曬你自己都話以前食得勁,要一下子咁完住無曬有難度架

一星期了

一星期了

一星期入面由食得勁變完全唔食真係唔易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞