我的戒煙日記

136 回覆
47 Like 2 Dislike
10月2日 12:17
放工啦
見到全部廚房佬食煙 但頂得住
今晚又要翻工啦 又要撐

最難頂一定係身邊既人食煙,自己要忍住唔食,加油

之前勸過好多人戒煙都唔成功,介唔介意講下有咩推動到你戒煙?

因為健康 仲有女朋友

真係好,以前男朋友都曾經應承我話戒煙,不過後尾都破左戒,我唔開心左好耐

希望你可以堅持落去

我會 祝你揾到個肯為你戒壞習慣既男朋友

多謝

你介唔介意分享一下當初點解會食第一口煙?
我成日都諗,究竟係邊個咁衰教人食煙,如果你無接觸到第一口煙根本就唔會食

冇人教過我食 以前太自滿 以為唔會上癮 點知
對於當時既我黎講 食煙係種依靠
10月3日 07:52
今日要翻學啦
唔好以為翻學會冇引誘
成班惡夢喺你身邊
10月3日 07:52
今日要翻學啦
唔好以為翻學會冇引誘
成班惡夢喺你身邊
試下iqos 食完習慣左再食煙會覺得好臭

我有諗過 但我想直接唔掂關於煙既野
由電子煙開始食 我怕會變做真煙食

食左幾日iqos已經食唔番真煙,會好反胃好想嘔

跟住iqos再慢慢減量

我認我定力低做唔到一刀切
試下iqos 食完習慣左再食煙會覺得好臭

我有諗過 但我想直接唔掂關於煙既野
由電子煙開始食 我怕會變做真煙食

食左幾日iqos已經食唔番真煙,會好反胃好想嘔

跟住iqos再慢慢減量

我認我定力低做唔到一刀切

尋晚翻工差啲暈
巴打加油
比啲貼士你
酒精係戒煙最大既敵人
戒左大半年衰係佢手上
黎緊會再戒
一齊努力
巴打加油
比啲貼士你
酒精係戒煙最大既敵人
戒左大半年衰係佢手上
黎緊會再戒
一齊努力

酒我一年前戒咗啦
加油呀巴打
10月3日 23:48
放工岩岩沖完涼
今日忙到冇諗過食煙
講國語講到轉唔切
食左7年 停食會唔會出事。。唉點算
先廿歲 宜家唔停遲啲就仆街
食左7年 停食會唔會出事。。唉點算
先廿歲 宜家唔停遲啲就仆街

睇醫生先啦 巴打 戒煙要好大決心
翻到屋企啦
出去賞月食糖水
女朋友呀妹醉咗要送佢翻屋企
慢慢開始習慣冇煙了
但諗起無限期戒就絕望

點都好 中秋快樂
痛苦。
加油~
使撚講咁多 話戒就戒啦。
利申 食左廿年煙。 到聽日就戒左一年。
食左幾耐?
食左好多年唔好亂戒,要搵醫生或者政府果d中醫睇,邊睇邊戒
尼古丁入晒血咁多年
一野停晒,好多症狀浮出黎

我食咗4年幾
唔算多

如果有症狀就即刻去睇醫生
唔好信果d非煙民講話戒就戒
佢地班on9淨係識反人食煙刷正義感

之前有幾個連登仔戒完個肺出事
又有皮膚出事

戒完出咩事?我都戒緊煙,想知道停哂會點

樓主,分享我故事你知

我17歲食煙至今20年,由沙龍去到紅萬再減到而家黑萬1(0.1尼古丁)
由每日一包至包半到而家三日一包

其實我戒唔到落去。因為心癮一直都在。

師兄係點捱過想食𠴱下?其實我食完飯𠴱支煙可以唔食的. 但到一兩個鐘頭,反而會同自己講,不如食支煙...

師兄係點捱過想食𠴱下?其實我食完飯𠴱支煙可以唔食的. 但到一兩個鐘頭,反而會同自己講,不如食支煙...

純粹心癮黎。 不斷同自己講最憎人食煙。
同埋唔出去飲酒。
每次買煙都同自己講係最後一包。
由每日一包。 3個月減到每日放工食一支。
之後過2個零月已經幾日 先食一支。
過多幾星期已經完全唔想食。
而家聞到人食煙覺得好臭

巴打好型

我習慣翻工做到攰就食枝
好難頂
食左幾耐?
尼古丁入晒血咁多年

我食咗4年幾
唔算多

又有皮膚出事

樓主,分享我故事你知

我17歲食煙至今20年,由沙龍去到紅萬再減到而家黑萬1(0.1尼古丁)

我以前一日兩包
到呢一年就一星期一包
慢慢戒唔會有用 轉1仔更加冇用
我試過轉咗1仔就一日3包

同埋唔出去飲酒。
而家聞到人食煙覺得好臭

我直接戒係咪錯

同埋唔出去飲酒。
而家聞到人食煙覺得好臭

我直接戒係咪錯

又無話錯既,我有朋友食左十幾年煙真係話停就停。

我自問EQ低心癮大,不過聽完樓上師兄指點,我6點先食第一支,希望今晚瞓前果支可以戒到

諗返由黑冰8直接減去黑1果時,真係唔掂,結果食返黑5先再慢落黑1,其實戒得唔辛苦
食左幾耐?
尼古丁入晒血咁多年

我食咗4年幾
唔算多

又有皮膚出事

樓主,分享我故事你知

我以前一日兩包
到呢一年就一星期一包
慢慢戒唔會有用 轉1仔更加冇用
我試過轉咗1仔就一日3包

因為轉落1仔唔可以過急,會覺得無味吸唔到野,所以仲大力啜左同食多兩支。但由5去1就唔會覺得無感覺。

如果真係唔夠定力話停就停,我既方法又無話錯既,用轉5轉1。雖然未成功,但我而家每日食三支左右,都唔過份既... 但戒埋更佳..
戒煙撚留名 好辛苦呀!!!!!
食左8年煙
8月24號到今日43日
食左4支煙
飲酒忍唔住食左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞