麥明詩搭的士免找6毫都被司機放上網 十優港姐:一搭就出事

190 回覆
354 Like 6 Dislike
dc9咁驚咪找足咪唔洗淆

其實有dc9找足/零頭唔收, 不過真係唔多

的確有唔收零頭
不過多數係收多你囉

的士狗就係賤嫁啦
ON99,裝八達通啦仆街的士狗

其實應該立法強制

以前的士無收據機, 強制後咪又係要裝

強制八達通又俾人入利益輸送
應該立法現金以外必須提供指定付款方式

以前都問過D司機,根本唔裝o既最大誘因係俾的士狗有空間逃稅
但政府就淨係識玩鳩uber,成班都係仆街來

根本唔關逃稅事, 要阻止逃稅使鬼裝八達通咩
係個咪錶度搞就得, 每次落旗都記錄低每程車個金額

講到尾唔裝係因為唔想俾八達通分錢姐

落左錶都證明唔到有交易發生,何況我打風黑雨o個陣,旗都可以唔使落
唔好獻醜好冇

鬼唔知唔落旗無記錄咩
你要舉打風黑雨呢d極端例子既八達通咪一樣無用
唔通八達通又可以記錄哂所有收入咩

而家係講政府根本無心去捉呢樣野, 咪仆出黎柒啦

落旗唔可以證明有交易存在,但係八達通/信用卡一類電子貨幣可以
我只係想指出靠個錶去證明同控制交易紀錄係冇可能

的士佬自雇,現金交易,鍾意報幾多稅就幾多,裝電子貨幣的確係有效解決部分問題

以香港而家最可行o既方法應該都只可以係八達通同信用卡

政府諗野唔先進係一件事,但稅務筆數點都大過八達通d付加費啦,用下個死人腦好唔好?

個客唔一定要俾八達通, 但係唔落旗就犯法
你話係邊度著手會更有效?
你用下腦先啦

落左旗,收現金,的士佬話落錯旗我點證明呢咁

宜家唔係要證明的士佬有冇收錢,而係要證明個客有冇俾錢呀on9仔,睇支旗有撚用咩

點落錯旗? DC9落得旗就計稅架啦
唔收錢你落旗做乜撚野?

你答我點樣可以證明落左錶就一定等於有交易咪你贏囉嘈

咁舖頭使唔使去證明出左單就等於有交易呀?
落左錶條數就交俾稅局架啦,
DC9鐘意落多幾次錶唔收錢既, 稅局咪多謝佢囉
原來你真係白痴黎

開舗頭唔係公司都要拎商業登記,每年要會計師簽名交數,會計師頹極都要識睇下你公司銀行戶口有幾錢啦,咁點會證實唔到有收錢呀?

的士佬係自僱填form報稅咋,稅局邊有咁得閒check的士佬銀行有幾錢
你堅持話報稅睇埋個錶,但事實就係齋睇錶證實唔到個客有俾錢丫嘛

個錶最多都係證實的士佬收幾錢,但的士佬可以拗支旗錯話自己冇收唔計,查o個個又證明唔到個客有冇俾錢,電子貨幣因為由第三方處理就可以一次過解決哂以上漏洞,諗清楚D好唔好?

公司同自僱擺埋一齊講,唔識就收皮啦仆街

利申: 19 CPA 一名

的士佬拗支旗錯, 你不如話個錶壞啦
咁俾現金又點撚樣計呀, 而家係咪全部強制要俾八達通呀撚樣
做CPA做到你咁戇鳩, 個牌買返黎架?

事實睇個錶就係漏洞,因為睇錶做人對的士佬唔公平,的士佬就大條道理反對,咁如果有個客座左三舊水,旗就落左,但係的士佬不幸俾個客打劫/走數又點計? 咁係唔係的士佬硬食?

現金係無解架啦,但俾你有八達通同信用卡用的話,我仲會唔會選擇用現金找數?

宜家係除左現金之外乜都唔得丫嘛,所以咪話的士狗宜家大條道理合法逃稅囉柒頭

所以我第一個post已經係話報稅問題先係最大誘因唔裝八達通etc,係你死拗話查錶就可以解決,我宜家就係話你知唔得囉撚樣
所有法例係的士狗眼中都係用嚟參考架炸
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20170926/57260187

麥明詩認為今次的士司機嘅做法係無可厚非,但佢就覺得「唔需要公開我嘅路程」,對於呢一點,麥明詩就笑言:「好彩我唔係去理想酒店啫……」

愈來愈鍾意佢 以前覺得懶係曬自己10A,做左冠軍都唔覺得佢好。但近年D說話全部都好得體又帶少少幽默,真係配得上美貌與智慧並重。
其實而架搭的士仲要找零錢真係有啲唔方便,因為之前我係內地工作搭的士可以用電子銀行俾錢係好方便。
現型
dc9平時一向唔找毫子嫁喎。今次見人港姐借啲意搞9人?

咪係囉,平時老撚馮唔找,你要佢找西撚晒面
而家豪比你喺度嘈,所謂話的士狗幾時都咁賤
on9的士狗
睇留言就知果隻係藍屍黎
根本睇10A唔順眼
所以無論果6毫子收唔收,佢都會屌

佢以為人哋明星會比多啲貼士佢
比六毫嫌少唱鳩人,賤到仆街

其實應該立法強制

落左錶都證明唔到有交易發生,何況我打風黑雨o個陣,旗都可以唔使落
唔好獻醜好冇

鬼唔知唔落旗無記錄咩

落旗唔可以證明有交易存在,但係八達通/信用卡一類電子貨幣可以

的士佬自雇,現金交易,鍾意報幾多稅就幾多,裝電子貨幣的確係有效解決部分問題

政府諗野唔先進係一件事,但稅務筆數點都大過八達通d付加費啦,用下個死人腦好唔好?

你用下腦先啦

宜家唔係要證明的士佬有冇收錢,而係要證明個客有冇俾錢呀on9仔,睇支旗有撚用咩

唔收錢你落旗做乜撚野?

原來你真係白痴黎

開舗頭唔係公司都要拎商業登記,每年要會計師簽名交數,會計師頹極都要識睇下你公司銀行戶口有幾錢啦,咁點會證實唔到有收錢呀?

的士佬係自僱填form報稅咋,稅局邊有咁得閒check的士佬銀行有幾錢
你堅持話報稅睇埋個錶,但事實就係齋睇錶證實唔到個客有俾錢丫嘛

個錶最多都係證實的士佬收幾錢,但的士佬可以拗支旗錯話自己冇收唔計,查o個個又證明唔到個客有冇俾錢,電子貨幣因為由第三方處理就可以一次過解決哂以上漏洞,諗清楚D好唔好?

事實睇個錶就係漏洞,因為睇錶做人對的士佬唔公平,的士佬就大條道理反對,咁如果有個客座左三舊水,旗就落左,但係的士佬不幸俾個客打劫/走數又點計? 咁係唔係的士佬硬食?

現金係無解架啦,但俾你有八達通同信用卡用的話,我仲會唔會選擇用現金找數?

宜家係除左現金之外乜都唔得丫嘛,所以咪話的士狗宜家大條道理合法逃稅囉柒頭

所以我第一個post已經係話報稅問題先係最大誘因唔裝八達通etc,係你死拗話查錶就可以解決,我宜家就係話你知唔得囉撚樣

又打風落雨, 又話落錶收唔到錢, 而家連打劫/走數都講埋
你d理由咪再極端d, 不如話dc9撞車死啦

有八達通一定要用架, 百佳惠康一樣有八達通, 咪一樣大把人俾現金

仲講報稅, 政府有心捉報稅根本一早可以做, 使撚靠你八達通咩
講到尾dc9想現兜兜收錢, 同埋唔想俾八達通抽佣咋
我次次坐的士司機都唔找毫子,點解嘅?

的確有唔收零頭
不過多數係收多你囉

的士狗就係賤嫁啦

呢個真, 十個入面都唔知有無一個
既然大家都唔想俾/收毫子, 又唔肯裝八達通
一係將跳錶剩係跳整數
一係立法強制四捨五入, 大家都唔使拗

其實應該立法強制

唔好獻醜好冇

鬼唔知唔落旗無記錄咩

你用下腦先啦

唔收錢你落旗做乜撚野?

原來你真係白痴黎

有八達通一定要用架, 百佳惠康一樣有八達通, 咪一樣大把人俾現金

仲講報稅, 政府有心捉報稅根本一早可以做, 使撚靠你八達通咩

我係你就真係笠水收皮算啦,你有合理咁反駁我講D野咩

1. 落左旗真係唔代表收到錢 AND 收足錢
2. 的士咪錶唔可靠,就係我以上講過o既各種原因,係好極端呀,不過真係有漏洞來,你唔同意咪駁我囉
3. 用唔用現金找數係個客o既選擇,但宜家係冇選擇,所以的士佬有機會走稅
4. 香港咁多個的士牌,你有一個有效率o既方法唔推,叫稅局特登搵人同資源去查的士狗?唔係唔得,你交多d稅出糧俾公務員做野囉on9仔

其實應該立法強制

唔好獻醜好冇

鬼唔知唔落旗無記錄咩

你用下腦先啦

唔收錢你落旗做乜撚野?

原來你真係白痴黎

我係你就真係笠水收皮算啦,你有合理咁反駁我講D野咩

1. 落左旗真係唔代表收到錢 AND 收足錢
2. 的士咪錶唔可靠,就係我以上講過o既各種原因,係好極端呀,不過真係有漏洞來,你唔同意咪駁我囉
3. 用唔用現金找數係個客o既選擇,但宜家係冇選擇,所以的士佬有機會走稅都完全冇得查
4. 香港咁多個的士牌,你有一個有效率o既方法唔推,叫稅局特登搵人同資源去查的士狗?唔係唔得,你交多d稅出糧俾公務員做野囉on9仔
屌D的士佬老母啦, 齊頭係向上齊頭, 正仆街
8折的仲要俾完個表你睇之後收貴過正價, 戇鳩!

的士佬死全家
其他DC9想點
出事唔系因為你系麥明詩
出事系因為你系TVB麥明詩

出事因為你係5P
系你老母啦
出事唔系因為你系麥明詩
出事系因為你系TVB麥明詩

On9 dc9
唔找都要屌?痴撚線
的士業界真係充斥住人格低賤既垃圾

的確有唔收零頭
不過多數係收多你囉

的士狗就係賤嫁啦

呢個真, 十個入面都唔知有無一個
既然大家都唔想俾/收毫子, 又唔肯裝八達通
一係將跳錶剩係跳整數
一係立法強制四捨五入, 大家都唔使拗

乘客俾足錢係應份,司機個錶有零頭要找贖,有足夠散子找都係應份。
平時唔洗找都應該只有俾錢果人先可以出聲,調返轉乘客會唔會話得1000蚊紙,幾廿蚊車唔先俾先?
出邊一班大學都唔知有冇讀過,third hon都唔知有冇既人係度瘋狂屌鳩佢
幫佢造新聞啫
比你就人情
唔比你就道理
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20170926/57260187

麥明詩認為今次的士司機嘅做法係無可厚非,但佢就覺得「唔需要公開我嘅路程」,對於呢一點,麥明詩就笑言:「好彩我唔係去理想酒店啫……」

愈來愈鍾意佢 以前覺得懶係曬自己10A,做左冠軍都唔覺得佢好。但近年D說話全部都好得體又帶少少幽默,真係配得上美貌與智慧並重。

啲回覆仲無聊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞