麥明詩搭的士免找6毫都被司機放上網 十優港姐:一搭就出事

190 回覆
354 Like 6 Dislike
近年有唔少人都會在網上分享搭的士嘅奇遇,往往都離不開拒載呢嗰原因。今日下午有位的士司機就將今日遇到乘客嘅「趣聞「寫在《的士司機資訊網Taxi》內,「1440 接載『麥X詩』由尖沙咀加拿分道近加拿分廣場去佐敦漾日居 ,全程車資$44.40。你比$100我找番$55.60比你,係你話唔要$0.60散子。特此聲明! 」事後麥明詩接受《香港01》電話訪問時就話好無奈,「我係唔係做錯事? 」

麥明詩透露今日需要到尖沙咀拍劇,因為怕難泊車所以才會搭的士到現場。對於今次被的士司機公審,她在facebook亦話躺着也中槍,「其實呢,用電子收費大家咪唔洗煩囉~#十年唔搭一次的士 #一搭就出事。」問到今次唔收六毫子引起嘅風波,之後搭的士會唔會選擇收返呢?佢就話,「只是為了方便大家先唔收六毫子,其實有些的士司機都好好嘅,佢會少收你幾毫子收齊頭數嘅,我覺得大家就儘量均真啲好,自己都儘量唔會欠咗人地。」另外,麥明詩亦特別提到希望香港可以儘快推行電子收費,「其實而架搭的士仲要找零錢真係有啲唔方便,因為之前我係內地工作搭的士可以用電子銀行俾錢係好方便。」

問到早前有不少藝人都會在網上分享自己搭的士嘅奇遇,有時候都會被網友指係網絡公審,麥明詩就認為,「有時候都係想諷刺下時弊,係要俾大家討論下!」相隔一小時,該名的士司機就在《的士司機資訊網Taxi》刪除文章,而麥明詩亦在facebook內移除了post。
咁的士佬係想點呀?
要求收毫子又屌
不要收毫子又屌
的士狗一律唔信,完
的士佬做乜鳩
要求收毫子又屌
不要收毫子又屌

根本博出位扮可憐
搵的士佬做新聞
要求收毫子又屌
不要收毫子又屌

的士司機 政府應考慮的士最㡳小費為1百元
dc9平時一向唔找毫子嫁喎。今次見人港姐借啲意搞9人?
dc9 收又嘈 唔收又嘈 想點
咁的士佬係想點呀?

應該想話比大家知
麥x詩搭過佢車,好威威
on9的士狗
睇留言就知果隻係藍屍黎
根本睇10A唔順眼
所以無論果6毫子收唔收,佢都會屌

麥X 詩都係藍c
免找係人情 要找係道理
的士狗嘈乜撚野
的士狗越來越戇鳩
神又係的士佬
鬼又係的士佬
你玩晒啦
真係麻煩, 班藍絲而家成日上網
唔洗你找都要嘈?的士狗你想點呀
出事唔系因為你系麥明詩
出事系因為你系TVB麥明詩
係咪同啲食肆一樣名人幫襯過要留念啊
收微信支付寶咪好囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞