污糟無文化?地盤佬:無我哋起樓你住咩?

270 回覆
69 Like 365 Dislike

卸下地盤工作服的文生,是一個姿整的年輕人。(張德輝、梁鎮濠攝)

一段「地盤佬彈琴」的短片,早前在網上瘋傳。瘋傳的原因,正正是因為大家都標籤了,地盤工人就是沒有文化。

「阿仔,你俾心機讀書,唔係大咗就要做地盤,佢哋污糟邋遢又好臭!」

以上的話,或者不少港媽都對孩子說過。但這些話,對做地盤的文生來說,很刺耳。

「唔污糟嘅話,點起到樓俾大家住?但我地收工都好鍾意乾淨。」

今年25歲的文生,大專畢業,已考獲五級鋼琴,但他不做文青,卻選擇做地盤佬,至今入職地盤已兩年,經歷過日曬雨淋的日子,令他深感賺錢不易,遂由「廢青」變成一個踏實、有責任感、會儲錢的顧家男。

地盤工作辛苦,相信無人會質疑。

「呢啲天氣真係好辛苦,唔夠精神做野好危險,所以個個一食完飯就爭分奪秒秒睡黎補眠。」

但對文生來說,還來比天氣更難忍受的事:「肚痛去臨時廁所,啲排洩物堆積如山,好辛苦閉氣先去到!」

如此惡劣的工作環境,即使地盤佬想乾淨點,亦不容易;而烈日下,汗水令他們「好臭」,他們亦義無反顧地工作,除了賺錢養家,他們亦默默為香港的建設付出。

「我覺得地盤佬都幾偉大。」文生說他不是賣花讚花香,而是自己的心底話。

在文生眼中,地盤佬還有很多優點,究竟是甚麼?《港。故》帶大家去看看這個《彈琴的地盤佬》。

即使做地盤,文生亦很注重形象,每個月都會去剪髮。(張德輝攝)

地盤佬付出汗水去建設高樓大廈,文生:「我哋都算係貢獻香港,其實幾偉大。」(梁鎮濠攝)

文生懂彈琴,並已考獲五級,又指地盤師傅好多都臥虎藏龍,懂玩不同樂器,不可以貌取人。(張德輝攝)

有時收工坐車回家,身水身汗,文生有位亦未必會坐,以免受到其他乘客側目。(梁鎮濠攝)
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170924/bkn-20170924120029090-0924_00822_001.html
冇錢收你會起樓?
無人住,你有工開?
貢獻?

無糧出比佢?

學埋大陸狗d思維
雞:冇我大把港女俾人強姦
有人會攬住頂帽放工咁in9 ?

我都係第一次見
「我哋都算係貢獻香港,其實幾偉大。」

最鐘意娶支那雞生支那仔 就係你地
多撚謝
唔係d雞俾閪你地屌 香港會咁少風化案?
係唔係一撚樣道理呀? 地盤叔叔
好煩!老是常出現

我都係第一次見

仲要衫都唔換
做大龍鳳都咪做到咁柒啦
好臭
叫少D雞啦
收皮啦屌
有咩光環可言 個個都係谷住讀唔成書落去做架喇 有得揀撚有會做地盤咩
又唔係義工

大學畢業?
9成9讀埋d垃圾文科水泡科
出黎搵唔到野做又人工低先做地盤佬
有得揀邊個肯做
根本自己廢,自己攞黎賤

大專呀,ive個類
原來地盤佬係義工辛苦哂

大撚把
係咪facebook個文生? 條友仲未放棄上位?
五級鋼琴算係咩?
勁多好撚把炮咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞