【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XIV

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
琴日係咪有巴打去咗white noise定zoo買national藍膠
琴日係咪有巴打去咗white noise定zoo買national藍膠

講緊我

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

大把

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

大把

屌佢呃我

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

因為我買左zoo最後一隻

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

大把

屌佢呃我

Rough trade 仲有得訂

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

因為我買左zoo最後一隻

我係去white noise

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

大把

屌佢呃我

咁我訂算

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

大把

屌佢呃我

咁我訂算

又要煩老母
又俾老母煩

冇哂藍喎

冇哂藍喎

今朝明明仲有
講開去旅行
Pitchfork Festival Paris 11月2日嗰日
除左國際牌,Ride,Moses Sumney
仲有呢條友

https://kevinmorby.bandcamp.com/album/city-music

DEAD OCEANS 呢個Label 出啲碟都聽得過

講緊我

我啱啱去佢話冇
會唔會冇哂藍膠

大把

屌佢呃我

咁我訂算

又要煩老母
又俾老母煩

細路哥 申請信用卡啦
今日一次過推兩隻 點解要將佢哋放係同一個po入面? 因為佢哋都係有韓狗嘅基因 仲同一日出新碟

Lali Puna - Two Windows

Electro-pop, Indietronica, Morr Records

https://itunes.apple.com/hk/album/two-windows/id1264520800

女主音主將係韓妹 睇樣應該無整過 不過好pure好true 做女友一流
佢哋不嬲玩開嘅係一啲無咁intelligent感覺嘅IDM 你當Electro-pop啦 喺我心目中佢哋係玩哩類音樂嘅no. 1 有興趣聽多啲可以聽吓Morr Records 大部分都係同一質感嘅嘢 或者City Centre Office records 同Kitty-Yo records 講真我好多年無特別去聽類似嘅嘢 如果有咩新進嘅話 大家就開心share啦
同類最出名應該係The Postal Service 好聽到出水

今次哩隻我都收貨 不過唔知係未太耐無出碟 攪到水準有啲起伏 雖然係佢哋fans 不過今隻應該入唔到十大鳥

好下一隻韓狗係公來的

Nosaj Thing - Parallels

Instrumental hip hop, Trip hop, Electronic

https://itunes.apple.com/hk/album/parallels/id1248134387

就咁聽名你都未必知佢乜水 但作為專業打手 喺哩個moment一定就係提吓佢同過咩樂手合過啦
Kendrick Lamar, Kazu Makino( Blondie Redhead), Toro Y Moi, Chance the Rapper, Kid Cudi, Steve SpaceK

哩隻好聽 好聽過Lali Puna嗰隻 雖然係兩種唔同嘅嘢

前幾日你推隻Lali Puna - Deep Dream,一聽覺得有浸 “牙膏廣告“ 味,好熟。一摷原來我真係有佢隻Scary World Theory。

近年既Electro-pop (2000打後)我唔熟,不過間唔中會有d好碟撞埋黎。
下面呢張就係。
同上面張Lali Puna一樣,都唔記得點解會有呢d碟晌 library??
所以有位巴打問點搵好歌聽。。。洗乜搵,無啦啦d 歌就會自動埋你身。
https://www.youtube.com/watch?v=UiuGBEweijg

嘩一睇個view數。。。咁紅架失覺晒。

剩係落山時聽左一次憑印象寫,一路聽剩係一路覺得腳指好痛

我認同隻碟聽落陣除係唔同左,但要講到有冇Signature Sound真係睇你熟唔熟書。好多pattern都係一路以黎都有,只不過係變左電子聲你聽唔慣啫。我認為成隻碟計佢係so far故事性最重一隻,而且歌同歌之間既串連做得唔錯e.g. track 1-4/ 7-12。

第一首nobody else will be there一開頭我以為播錯碟,用多左電子beat+string拉空間感,似el vy多過national。

Day I Die唔講其他住剩係Bryan成套鼓都係打緊一路以黎d野。

Walk it back入面既播帶同結構都係以前既歌冇既,兩兄弟結他上亦扭多左屎忽花,但仍然有d好好聽好似聽到威士忌加冰既harmony,呢d都係一貫手法黎,所以係livestream/leak之前我係p4k live入面聽過最鐘意就係呢首。

第一主打既system only dreams in total darkness,結他演奏以佢地黎講屬於太響,太出。伴奏方式同以往唔同但Matt把聲同樣煲得起。

Born to beg似Perfume Genius多d,四子做個底剩係玩spatial野比Matt玩晒,直到結尾先有幾句收得唔錯既琴聲phrase。呢首完全係Matt Berninger-->The national。

Turtleneck呢,我諗好多舊fans都麻麻,一直以黎既The National係似大麻等人自己入mode。呢首歌係直接既LSD,以佢地黎講太過濃烈太「很想表演很想被看見」,歌唔係差但食慣譚仔都唔會食三哥。不過自從佢地做完day of the dead係多左呢d野。

Empire Line...心諗咦今次d琴咁味精既。同Born to beg相似既係都係Matt玩完四子自己係到互片,不過今次fall out比返個波主音。

I'll destroy you我一聽諗起KOL既thom yorke心諗屌你Matt Berninfer唔好行佢條cult figure路線呀(which is其實好有可能),不過我聽完成首係好鐘意既。你有幾可聽一首national既歌係可以享受到matt既聲而且覺得釋懷? 而且instrumental嗰段我好收貨喎。

Guilty Party同上啦,鼓pattern都係舊野,唔計攞聲唔同左同舊歌分別唔大,可能因為咁所以做single。

Carin at the liquor store又係似Matt Berninger backing band多過The National既例子,不過最後既人聲和音同無啦啦飄出黎嗰個幾下結他都係舊酒新瓶。

Dark side of the Gym又係另一首估唔到呢幾條友可以玩到咁soft既歌,連同最後既sleep well beast聾既都聽得出佢地一路以黎都唔係夾緊呢d野,對我黎講咁係顯示到佢地除左所謂national風格之外仲capable到做其他野。

今次黎講Matt個role重顯重左,但我抱有希望佢地係轉變緊多過hea玩做Matt Bernjnger and Friends。起碼I still destroy you、Dark side of the Gym、Sleep well beast都係佢地一方向比空間Matt把聲之餘一方面摸索新方向既証據。

又一個十年對佢地黎講都係時候搵突破,唔通要學fast and furious拍咁多集先係好咩。

可能咁啱呢種轉變我收貨所以先我吹奏啦,但我仲會期待之後既national,最起碼好過近年Radiohead既耍小聰明先(我RH死忠)。

總括黎講我比4星半,但留意返我比rating唔係鬥高分,而係佢hit到我心中certain criteria就有一粒星咁樣。不過今次隻碟或者無之前四隻咁耐聽。
竟然咁快出到碟評
咁即係我都要快手出
竟然咁快出到碟評
咁即係我都要快手出

Fans喎
竟然咁快出到碟評
咁即係我都要快手出

你認真寫

佢9up

唔同的
竟然咁快出到碟評
咁即係我都要快手出

Fans喎

唔係睇到你話收貨果句
齋睇字我會以為你個4.5分係10分滿分
竟然咁快出到碟評
咁即係我都要快手出

你認真寫

佢9up

唔同的

Lihkg 第一個正皮俾左你
好耐冇見依種逐隻逐隻黎既review
聽左一次都同意今次重味左
攪到我聽佢地終於唔會focus on lyrics
對我黎講好聽左同會番聽再番聽(重口味)
起碼一定唔會好似之前果d咁就算隻隻有買
都係聽幾次就收返埋先
(冇品味)
竟然咁快出到碟評
咁即係我都要快手出

Fans喎

唔係睇到你話收貨果句
齋睇字我會以為你個4.5分係10分滿分

原來5分係滿分
我諗新碟我係冇咁鍾意首turtleneck同title track swb
講開去旅行
Pitchfork Festival Paris 11月2日嗰日
除左國際牌,Ride,Moses Sumney
仲有呢條友

https://kevinmorby.bandcamp.com/album/city-music

DEAD OCEANS 呢個Label 出啲碟都聽得過

呢排成日見到佢個名但未聽過佢d歌, 聽下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞