【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XIV

1001 回覆
16 Like 1 Dislike

Movietone - The Blossom Filled Streets

Post Rock

https://itunes.apple.com/hk/album/the-blossom-filled-streets/id80954294

一隊來自英國音樂重鎮Bristol嘅後搖樂隊,相關聯繫嘅有The Third Eye Foundation, Flying Saucer Attack, Crescent(驚記錯 走去google過)

上面有巴絲問過大家平時點搵嘢聽 其實每隊樂隊都唔係無啦啦喺石頭爆出來 一定會受到其他樂手樂隊嘅影響 咁當你認識咗一隊樂隊 咁你自自然然就有興趣去了解更加多佢嘅嘢 例如有無更加多類似佢咁樣嘅音樂 或者佢嘅音樂根源係來自啲咩嘢 當你慢慢咁發掘嘅時候 你會發現你需要認識嘅嘢係好似輻射咁越來越多 嗰個慢慢發掘同學習嘅過程真係好pure好true 老咗嘅時候 你最回味就係哩段不可多得嘅日子

利申 日日都仲學梗嘢 仲有其實除左音樂之外 文學電影繪畫藝術所有嘅嘢都係相類似 老套啲講句 真係一粒沙見世界 大家唔好忘記初衷呀

未聽過movietone呢張,睇下spotify有冇先~

至於點搵野聽,實在有太多行徑喇
不過我覺得都視乎個人既動機
如果咩都想試既,大可以上AOTY睇有咩latest releases、上評論網站睇文、上bandcamp搵新releases / bestsellers / 官方推薦、上rym睇年度排名... 等等。

如果想跟genre搵既話,都係bandcamp / rym / spotify既playlists / google下keywords ....

或者好似虎巴咁講睇下自己中意既音樂受咩影響,進而發掘更多。例如如果你中意nirvana,Kurt cobain既smell like teen spirit 話係抄pixies既,咁自然可以drill落去。再google下,搵到Kurt cobain 既favorite albums原來好多都係punk / post-punk經典作品.... 嘩有排你聽啦。

又或者.... 上連登問

Movietone - The Blossom Filled Streets

Post Rock

https://itunes.apple.com/hk/album/the-blossom-filled-streets/id80954294

一隊來自英國音樂重鎮Bristol嘅後搖樂隊,相關聯繫嘅有The Third Eye Foundation, Flying Saucer Attack, Crescent(驚記錯 走去google過)

上面有巴絲問過大家平時點搵嘢聽 其實每隊樂隊都唔係無啦啦喺石頭爆出來 一定會受到其他樂手樂隊嘅影響 咁當你認識咗一隊樂隊 咁你自自然然就有興趣去了解更加多佢嘅嘢 例如有無更加多類似佢咁樣嘅音樂 或者佢嘅音樂根源係來自啲咩嘢 當你慢慢咁發掘嘅時候 你會發現你需要認識嘅嘢係好似輻射咁越來越多 嗰個慢慢發掘同學習嘅過程真係好pure好true 老咗嘅時候 你最回味就係哩段不可多得嘅日子

利申 日日都仲學梗嘢 仲有其實除左音樂之外 文學電影繪畫藝術所有嘅嘢都係相類似 老套啲講句 真係一粒沙見世界 大家唔好忘記初衷呀

未聽過movietone呢張,睇下spotify有冇先~

至於點搵野聽,實在有太多行徑喇
不過我覺得都視乎個人既動機
如果咩都想試既,大可以上AOTY睇有咩latest releases、上評論網站睇文、上bandcamp搵新releases / bestsellers / 官方推薦、上rym睇年度排名... 等等。

如果想跟genre搵既話,都係bandcamp / rym / spotify既playlists / google下keywords ....

或者好似虎巴咁講睇下自己中意既音樂受咩影響,進而發掘更多。例如如果你中意nirvana,Kurt cobain既smell like teen spirit 話係抄pixies既,咁自然可以drill落去。再google下,搵到Kurt cobain 既favorite albums原來好多都係punk / post-punk經典作品.... 嘩有排你聽啦。

又或者.... 上連登問

我都係咁樣搵音樂,愈dig 愈深入,當發掘到岩聽音樂真係好開心

聽日去聽呢隊live !!
Twee Pop 我會覺得係用黎稱呼C86起嗰啲Indie Pop嘅詞語

https://pitchfork.com/features/article/6176-twee-as-fuck/

K Records同Sarah 應該係必聽嘅

後少少,瑞典既labrador、西班牙既elefant,係indie pop界都是有名的。
mark低慢慢聽

Post Rock

主要我消化歌好慢,寧願去咀嚼人地已經試過又覺得好嘅嘢。我本以為問下你地嘅all time favorite 會係一個快速捷徑,不過可能真係問錯問題,anyway, thank you 巴打
淨係可以用youtube soundcloud?
不過我都有喺youtube儲開video,都係onstage啲live

你同我講緊?
要逐首 share 的話會否太麻煩?

我消化新歌程度㚥慢, 有二三十首歌其實夠我聽一個月了

你聽開啲咩呀

你個名個d ,想搵同類, 但永遠搵唔似的
淨係可以用youtube soundcloud?
不過我都有喺youtube儲開video,都係onstage啲live

你同我講緊?
要逐首 share 的話會否太麻煩?

我消化新歌程度㚥慢, 有二三十首歌其實夠我聽一個月了

你聽開啲咩呀

你個名個d ,想搵同類, 但永遠搵唔到似的
The National - Sleep Well Beast (2017)

啱啱聽完 啲歌真係寫得好靚

Favourite tracks: Walk It Back, Born to Beg, I'll Still Destroy You, Guilty Party, Carin at the Liquor Store
國際牌表示好鍾意國際牌新碟。

都係聽朝起身先聽

都係聽朝起身先聽

夜晚聽好feel啲

都係聽朝起身先聽

夜晚聽好feel啲

夜晚聽會聽到喊

都係聽朝起身先聽

夜晚聽好feel啲

第朝要返工, 不了

都係聽朝起身先聽

夜晚聽好feel啲

夜晚聽會聽到喊

都係聽朝起身先聽

夜晚聽好feel啲

夜晚聽會聽到喊

我嗰晚臨瞓前偷聽,最後瞓著左
今晚係海拔3400米過夜,如無意外聽日爬多個4100就係3800米高原穿返5km過瑞士落山

無野幸福得過戰鬥左四日留返隻碟係最後落山個段慢慢聽
今晚係海拔3400米過夜,如無意外聽日爬多個4100就係3800米高原穿返5km過瑞士落山

聽住首walk it back落山

呢首係leak全碟前我最鐘意的
仲有聽day I die上山

呢首係leak全碟前我最鐘意的
仲有聽day I die上山

祝你今晚sleep well

Post Rock

主要我消化歌好慢,寧願去咀嚼人地已經試過又覺得好嘅嘢。我本以為問下你地嘅all time favorite 會係一個快速捷徑,不過可能真係問錯問題,anyway, thank you 巴打

我記得唔係你問 不過唔緊要啦
你想要all time favorite 就仲簡單 是但一個網站就有大把哩啲清單 每個decade咁跟著聽都夠你聽好多年

Post Rock

我記得唔係你問 不過唔緊要啦
你想要all time favorite 就仲簡單 是但一個網站就有大把哩啲清單 每個decade咁跟著聽都夠你聽好多年

轉左名者
其實試過, 不過好多都好偏下

唔緊要啦, 我上 Spotify 搵playlist 啦
Thanks 巴打
其實聽歌聽到一個位
性情口味定左
我地本身都係因為想法較接近先聚埋一齊
又或者要你有興趣先會開果條list黎聽
所以啲list影響唔到太多㗎喇
想真係聽得多啲嘅話
直接喺外面搵個kpop/jpop/cantopop同其他人交流下可能仲實際
其實聽歌聽到一個位
性情口味定左
想真係聽得多啲嘅話
直接喺外面搵個kpop/jpop/cantopop同其他人交流下可能仲實際

拿除左你迷阿蛆我地唔迷之外
其他都認同
其實聽歌聽到一個位
性情口味定左
想真係聽得多啲嘅話

拿除左你迷阿蛆我地唔迷之外
其他都認同

阿蛆拎係愚/娛賓嘅啫
用來聽的嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞