摩天輪新公司TECL 係乜東西?

445 回覆
1947 Like 4 Dislike

點解而家政府好似夾埋TECL 食人夾棍,想食左人地起既摩天輪🎡

所有野都換中資

轉中資後留名一吹就散
留名
香港好在冇ICAC
發展局長講野都1999
米已成炊唔洗問都推翻唔到個濕鳩招標
希望舊公司拆鳩左佢
新公司搞乜鳩都好
香港人可以有骨氣少少唔好去幫襯
ICAC需要樓主

咁嗰9成嘅公司會唔會投到咁重要而且金額龐大嘅投標丫
你講嘅係人都知
你又會唔會見到匯豐長實 會用人哋嘅公司地址嚟註冊丫
用下腦啦
雖講唔上基建
但都講緊億做單位

其實個摩天輪有幾重要值幾錢
同用咩公司hold住係冇關係
人地唔用business address
就係唔想比你查到佢背景
所以想知道間公司係咩料
就咁search係唔會有用
係就搵立法會用特權法公開中標公司標書
證明中標公司係有能力同經驗營運

起都要兩億幾,都未計營運開支
再加上佢算係中環地標
即係中銀匯豐大廈會唔會隨便咁拆呢?
唔重要就唔會政府都叫舊營運商唔好拆啦

咁而家小市民咪查到啲佢可以有能力查到嘅嘢囉
咪指出背後可能涉及好多人同重要人士囉
咁簡單都唔明?

講真冇任何事實證明新公司係冇能力營運同冇資金買個摩天輪返黎
就係咁陰謀論話
要舊公司免費送個摩天輪比人
其實雙方連買賣合同都未簽
你叫人地點拎舊錢出黎比你

人地連資產證明都拎唔倒
呢個唔係事實?

冇拎出黎唔代表人地冇
依家連定價都未傾好
點解人地一定要拎個資產證明出黎比你睇
都係個句 依家冇任何事實證明新公司係有問題
你地就係咁話人迫搶摩天輪
小心炒車

巴打你好似知道d野咁

知道點樣死口唔認囉

都係個句 比我係新營運就拖佢 拖到你拆唔到地基都當贏

把心一橫,一到期就拆,橫掂無左九位數既錢,拆都係百幾粒(我估),豪俾你

玩泥沙呀?
唔知嗰塊地起樓值幾錢呢?

兩種可能性:
1. TECL 真係想起 SWISS AEX 尾注, 吞埋個摩天輪
2. TECL 只係揸流攤, 其實係趕你走拎返塊地

我相信係1羅,已同政府夾理啦!你拆咗去個成本仲大過賣比對家,你都無路可選啦!

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20170904/545440

>> 中環摩天輪因原營辦商Swiss AEX未獲續標,上月突然停業;同時,新營辦商TECL至今仍未就購入原有的摩天輪與Swiss AEX方面達成協議,導致這個二十層樓高,運作不足三年的全港最大摩天輪,很可能要在本星期四(9月7日)拆卸。《壹週刊》調查發現, 新營辦商TECL的董事,竟與發展商會德豐的大股東吳光正之女婿為生意伙伴。

而家似係2
唔知嗰塊地起樓值幾錢呢?

兩種可能性:
1. TECL 真係想起 SWISS AEX 尾注, 吞埋個摩天輪
2. TECL 只係揸流攤, 其實係趕你走拎返塊地

我相信係1羅,已同政府夾理啦!你拆咗去個成本仲大過賣比對家,你都無路可選啦!

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20170904/545440

>> 中環摩天輪因原營辦商Swiss AEX未獲續標,上月突然停業;同時,新營辦商TECL至今仍未就購入原有的摩天輪與Swiss AEX方面達成協議,導致這個二十層樓高,運作不足三年的全港最大摩天輪,很可能要在本星期四(9月7日)拆卸。《壹週刊》調查發現, 新營辦商TECL的董事,竟與發展商會德豐的大股東吳光正之女婿為生意伙伴。

而家似係2

再 quote
>> 但到去年九月,城規會正式通過「中環新海濱第3號用地」的規劃大綱,計劃將約4.76公頃的3號用地售予私人發展商,與建五個大型商廈,並需將原本位於用地內的郵政總局拆卸。政府其後於去年11月開始就摩天輪用地新短期租約公開招標,到今年五月正式公佈結果,但最後卻由去年11月才以1元資金成立的TECL投得。
發展局長講野都1999

唔通佢夠膽話 擁有好多離岸公司既 前發展局局長劏房波 有問題咩
Lm
巴打好波
查下個公司持有人同政府邊個高層有關咪得囉
查到有就真相大白啦
希望舊公司拆鳩左佢
新公司搞乜鳩都好

宜家都未知成個故仔係點,咁快就搞抹黑,
政府黑箱作業到咁
希望舊公司拆鳩左佢
新公司搞乜鳩都好

宜家都未知成個故仔係點,咁快就搞抹黑,

而家個風氣係咁, 咩都未知, 大家呢度搵d 料果度搵d 料砌砌埋埋就當真, 上次林子健事件炒晒車都未吸收到教訓
真係要推到見報
報Icac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞