講真,我做請人嗰個,見到裸辭candidate 會係red flag

145 回覆
27 Like 858 Dislike
Buy out得都好大機會係去另一個地獄
你快撚d講低你邊間公司俾大家交換red flag
求下你
龍門任佢地HR擺
見你裸辭又屌 返緊工搵新工又屌
分分鐘做幾年搵工又會話「做得好地地 做咩咁突然轉工?係咪公司出現左問題解決唔到要轉工走?」

根本就佢地無野搵野講
香港個職場文化根本迫你轉工
唔撚轉工加得雞碎咁少 升職唔撚知等幾耐

我自己已經試左
細位做年半 重要無加人工又無升職(大公司話無budget)
走左之後加左50%以上
之後再跳一兩份加少少

最黎返左去第一間公司 比起最初多一倍人工有多title升幾級
如果我同間公司細水長流留係到唔走 應該加50%都無
會拎返半年甚至一年前cv出黎打返比你問有興趣in

收過幾間細行電話就係咁
串佢話我成大半年前apply喇喎 你而家先問我想唔想in?
睇環境睇負擔啦
你有負擔唔係話走就走到

我成日都話好工既位好少會有人走
市場上佢成日請人既都當閪位睇
我成篇故仔由頭講到尾,我都以為係一個完美嘅故仔(雖然係假),佢都依然不信🫣🫣屋企原因不信,屌,根本都唔知要咩人
你咪同佢講,你公司好,我咪唔跳糟
唔通你減我人工,我仲同你返?
再問個HR, 減你兩成人工,你仲返唔返?
你後面個條問題係冇意思,有HR原本諗住比interview 你,你串佢佢真係會臨時轉口風鳩問你少少嘢就收線
唔需要interview
大半年喇新工都返左咁耐
佢地自問唔覺得過份咩
你唔需要咪冇所謂囉,有啲人CV唔靚仔咁串就會少左個機會轉工

就係冇CV先咁做,又或者上log番工冇耐走左你又只係次選,咪翻兜問你
人地唔休做 又要同你D窮閪濕鳩HR解話咩
有冇人有拍拖 但呢個聖誕過得好唔開心
https://lih.kg/3258806
有錢咪裸辭囉
個個都好似你咁做牛做馬咩去返幾轉旅行先都得𠻹啦
兩舊水食個飯都冇左

點解唔識叫多30%
諗咁多做咩
成日覺得係Threads講自己做嘢點點點嘅人,現實中都係垃圾
其實你這樣一直說,只會令招人變得更加困難,如今這個市況,誰沒有裸辭過?就好比你下令要招30歲以上的處男處女,那比熊貓還要稀少,你當然可以堅持,但我覺得地球末日了你也未必能找到啊
也許你以為現在的求職者都在跪著想入職,疫情那段時間可能有一些這樣的情況,但現在其實是幾乎沒有了啊,最後招聘結果只會令hr自己痛苦,令公司老闆更加痛苦,招聘業績達不成,最終毀滅的是組織內的所有人。
red你老母條flag啦
我返緊另一份工咪又問我係咪射波見工
屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞