講真,我做請人嗰個,見到裸辭candidate 會係red flag

126 回覆
23 Like 715 Dislike
你估全世界得你一間公司俾offer
既然人地裸辭得, 即係經濟無好大壓力, 人地慢慢搵份好offer既工好過啦

係你既邏輯下, 劉備三顧草廬, 唔通係為左壓孔明三次價咩
HR啲思維有幾垃圾
唔識做HR既HR, 由頭學過啦
通常講得呢啲 現實都係office印野換水個clerk黎

做左十幾年 成個office全部野都係搵佢做 但人工都係得萬幾蚊 根住見到個後生仔入職拎幾廿k 點佢做野 就嬲嬲地上網發泄下

如果我揸旗 一定唔會請呢條廢柴
犀飛利

冇CV個陣你仲會唔會red flag?
剩係會裸辭揮手區
有工番,又點樣咁易見工
下下分2日見,玩face to face
估唔到香港真係有啲咁嘅hr
香港嘅工作文化真心cls
問得呢啲即刻走啦屌
好撚有問題喎好明顯
kam到咁
HR 同 Admin 對請人有話事權嘅公司都係red flag

所以大公司HR通常都係淨做文件嘢,安排面試,走下流程
揀人都係department話事
事實上我都係
唔好意思, 祼辭叫價力本身就唔會高
比人壓價,係因為條友廢,唔係有冇份工係手

你有料根本唔怕比人壓

你廢嘅,有冇份工係手都會比人壓
有信心裸辭先係好嘢
大公司HR = 巧木中的臭蟲

最叻問d所謂Behaviour question,eg SWOT analysis/ one of your achievement and huge setback in your life / conflict management

但往往candidate嘅工作就係technical / professional,唔撚係呢啲UG BBA in management 吹水垃圾離地野
take 個break 關你撚事咩
個員工番緊工有異心 想轉工要請AL 呃鳩你d 19 HR 又係好事?
你都on 撚鳩
我真係冇幾何試過keep 住份工搵到工
裸辭先易搵
下下攞AL出嚟玩又覺得好蝕底,但係唔係你份工一見就見得到,SL多都好撚難搞
仲要而家啲工咁撚鍾意分幾日見

其實職場好多能力不足既人係唔敢裸辭
上面講咩冇左份工=叫傾能力低根本on9
你立論都錯啦,有料既咪收到幾個offer。呢個咪議價能力囉

你壓我咪唔揀你,又唔係我損失
份工唔對路就要走架啦
唔明點解要勉強自己keep 住份工
講果條友係咪背後隱藏左咩陰謀動機
自己公司留唔到人渣話
呢個真係比人問過
原句大概係:你講到你宜家公司做既野咁窄(事實係真係太niche),點解唔早啲走裸辭揾工呢?後生當然要見識多啲先得架嘛
兩三個月通知個啲點算
事實靚仔靚女係真係有加觀感分
識講野又係會加分
個candidate有料做到野, 正常人, 米請, 佢辭職都好正常姐, 唔通要日日番工咩, 成日轉工就話姐, 裸辭有咩問題
啲水越嚟越淺,條魚又唔游去有水嘅地方又唔學跑步就係條魚廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞