講真,我做請人嗰個,見到裸辭candidate 會係red flag

103 回覆
13 Like 546 Dislike
唔等錢洗咪攞裸辭,有乜問題?你會真係咁多黎生咩
但係啲僱主一聽到要等一個月通知 又唔肯請啦喎
咪就係
而家背靠祖国
大灣區處處機遇
Jumpy
不過其實無論你做咗同一間公司幾多年都好,佢都係話你jumpy
但當你做到十幾年同一間公司,佢又問你會唔會融入唔到新公司新環境
老人家興一份工做到退休
返緊工偷偷地lunch time 放工衝過嚟in 咪又係可以講到你古惑jumpy
我份份都係咁 有咩問題
Fleshgrad搵工比著我都麻麻地,
通常做一年半年就轉工
啲魚冇咗水游唔到係咪啲魚廢
定應該要加返水
請人 99.9%睇feel
你係男model
in乜都入
唔好in啲太專業 要牌 要證書嘅工就Ok
然後一星期返6日
兩百蚊...
返住A工搵B工,你請+佢要你offer又要等1-2個月通知期
裸辭就大家傾好幾時返就得,快則可能下星一已經返到垃圾HR究竟有咩係岩佢心意,免費唔收人工只求經驗都可能屌你入黎玩野 唔撚請呀
完全唔明由裸辭jump去融入唔到公司同相處有問題之間個logic
Jumpy 好過祼辭?
但見工、cv都唔代表乜
見工係做戲,cv gpt寫,返工又另一個樣

結論:hr screening 係廢
d傻鳩諗既野 係唔會明架啦
傻閪HR表示完全諗都無諗過呢樣野
又發現冇logic 既傻鳩 支持樓豬
有呢d搞事既 HR 間公司都唔使旨意請到好人
講真,我做老細嗰個,見到公司登埋廣告請人

HR 都請唔到人 會係red flag

你地班傻閪HR 點睇老細同你地一樣

有呢d on9 logic
留唔到人嘅公司
通常我做一年半年就轉工
就我個人經驗, HR好多時都係公司裡面既麻煩製造者
佢地既工作其實可以好簡單, 請人, 佢幫手做第一層篩選, 合資格就安排in
後面既, 就搵返要請人果個部門黎一齊見一見, 無問題就請, 就係咁

但我所知既, 就有好多故事可以講
例如, 可以連續請3個返黎, 都係天殘地缺, 明明香港最少人均9年免費教育
佢地都可以搵到漏網之魚
詳細唔講得, 因為太奇葩, 太有識別性

認真, 只要HR唔好提咁多意見, 唔好做咁多決定, 會少9成以上既麻煩
真 騎牛搵馬又話人唔忠誠, 肯定冇責任心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞