講真,我做請人嗰個,見到裸辭candidate 會係red flag

96 回覆
9 Like 440 Dislike
裸辭hea揸一年uber唔得咩

調返轉咁諗個candidate唔休做
想放下假又得進修又得interview又prep得好啲
你壓價佢咪搵第二份
講到尾人揀工工又揀人
希望你快啲有工開
比人炒又係工作能力問題
就係廢事同你講先淨比句on9你。
再次證明HR肥婆都係閪人
HR: 唔通要我等你一個月呀?
咁當然,真係有料既實land 到份好工
但唔係個個都係連登仔咁有料
原post 呢個人 新工offer 低過舊offer 都諗緊take 唔take 又話經濟唔好咩柒咩柒 佢難啲係唔休做
公司搵得HR請嘅都唔預係人材,係要一隻牛,最好有咁賤得咁賤
上面肯定有人係做HR
D講法勁教科書式
以為 A就一定係=B咁
但一隻手掌係拍唔響, 見個個又ON99咁認同
就因為咁 結果搞到D INTERVIEW 咁ON9

講返現實, 硬要跟規舉來行
其實祼唔祼辭都係會俾人問
只係你想被問咩問題姐, 自己準備好點答咪得,
HR咪又係打份工, 除非你個回答係常人唔理解唔接受姐
呢D問題一向都係被問個個永遠都唔服氣, 因為感覺好似另有含意咁
但係香港求職, 係咁家啦
出來做左野咁耐, 真心得1-2 間HR 係真心好似會傾下計了解你, 成個過程舒服無HARDING FEELING個種
就算最後唔請你, 起碼你都會覺得班HR 真係WELL TRAINING 有心做野而唔係來激嬲你挑剔你CV既人
掉返轉我即時返工
唔洗等
咁又叫唔叫值錢左
裸辭又唔係比人炒
佢一定好急要份工咩
N 份工登左半年廣告都請唔到人,係咪HR問題?
證明間公司係想請啲唔正常嘅人 一齊鬥黐線 睇吓你癲啲定我癲啲
你睇個po見佢似係唔急要份工咩offer 差左都諗 又話經濟唔好
一係你interview 要prep 得好唔好俾人知你趕住要份工

即時可以番工係一個好處,但大firm 如果identify 到個岩啲既,buy out 個candidate 都未必會要immediately available 個candidate
香港係咁on9
裸辭又壓鳩你價
上一份裸辭中間gap左3個月都比人問
點解裸辭咁勇
心諗攰咪想去旅行休息下lo
似你無左份工就生存唔到咩
真呢樣嘢都on99
有好offer唔通唔走咩
加成50%個HR走唔走啊
佢講如果佢做請人個個會點者
睇死佢都未到有能力請人個個位
月薪2萬請
要 25歲以下(不過唔講明)
5年以上全職相關工作經驗 + 其中3年有管理經驗
仲要有上手公司推薦信 /表揚

翻譯:
HD FG 價請 大學開始已經返全,做夠5年
仲要係醒目仔做 2年已經升做管理果一小撮
仲要喺上手公司賞識下轉嚟打我工
意思係左一個壓價理由,右一個壓價理由。 純粹都係想壓價,不過2手準備啫。

聽落去比你 interview 時左腳入門口先,所以要減價 會好少少。 其實本質都一樣, 係俾個理由話你知我想平啲。
有d人係轉工休息幾個月先搵工
調轉你都可以話個 candidate 對自己能力無信心,先唔敢祼辭,怕揾唔到下一份
裸辭同有份offer再辭究竟有咩分別
啲八婆求其拉野瀨 顯得自己有權力
所以佢咪做唔到請人果個囉,諗d 野咁on9
條友曲線教路教大家裸辭 下份工interview話自己屋企有事就得
連登仔咁都get 唔到仲要公審人
HR:返緊都搵工 你都好jumping 下wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞