HKExpress新行李政策後 50% 客揀不用行李架 香港快運CEO毛潔瓊: 顯示「輕便飛」 及「隨心飛」有需求

328 回覆
29 Like 263 Dislike
如果你唔想寄倉得手提行李比你簡

登機行李同手提共用KG就算啦
啲禁區手信先“亞”位,
啲人帶個宜家袋去打爆咁上機,
啲日本手信又件件都大大個盒裝幾塊餅乾,
啲人仲要求鳩其掉個宜家袋上去,
打橫放都敢死,
之後啲喼就全部頂死曬,
然後又要拉返個宜家袋出黎打棟放,
全程就塞撚住條走廊啲人上唔到機。
百貨應百客 冇咁多犯賤既人佢又何來有生意呢
我明你個問題係邊

我都覺得登機+手提共用7kg 有啲on9, 又要加錢又唔係真係帶得多野
中間嗰級應該係登機+手提共用10 kg
最慘係一跳就已經係手提+寄倉

試過直出真係番唔到轉頭
其實而家變左因航嗰面係咁
個個都話加多小小搭因航
佢廣體機但如果係77P, 359 嗰啲咪又係差唔多比例行李架

反而UO 嗰面仲爽左
佢唔上10kg應該就係想擋D特規喼神
同埋overhead 其實都係30kg 左右limit,10K好易爆
快閃台灣曼谷星期五晚飛星期日晚返果啲,
其實真係只需要兩條替換底褲,兩對襪,同一件替換Tee,
面褲3日着同一條,
Tee 去果晚同第二日一件,走果日一件,
最多加條短褲Tee shirt訓覺用,
再加粒萬能插差電器,尿袋同USB 線,
台灣曼谷啲酒店有曬浴室用品唔洗帶,
加件薄風褸其實已經夠,
你星期六日兩日都係去爆食同周圍玩,
有咩日用品呀遮呀水呀要既話台灣曼谷周街便利店同超市係果度買,
只要唔買手信其實同去三日兩夜長洲度假屋無咩分別,
一個20L背囊都夠曬用。
廣體機起碼有位走,同埋唔知係咪我次次都遲上機
前幾次搭CX D 359都冇塞得咁嚴重

宜家UO咁收法 踢哂D cheap 仔去HB/HX 對我呢啲細背囊撚爽好多
No
如果放到晒凳底就無問題?
其實我所有野都塞得晒凳底,係佢係都要限你一個袋
隨心到好快出單腳企位
我老婆去旅行前兩三個月真係會儲起啲佢準備掉既衫褲鞋襪,
例如啲着到滑底既鞋,
啲穿窿襪,
啲磨到褲腳變曬鬚既長褲,
啲唔再防水既防水風褸,
然後一次過去旅行時每着完一件舊衫就掉,
買新鞋然後掉舊鞋着住新鞋返黎,
然後用空出黎既位再裝返手信返去。
好好笑
香港人好奇怪既行為就係中意頹look去旅行
咩爛衫爛褲著哂上身
所以好多人唔洗出聲
已經一睇就知係香港人
其實我最想要嘅choice係寄倉20k+hand carry 7k
佢「經濟飛」係手提+行李架
7KG共用咁簡番淨手提算啦
咁本身仲有行刑架管制住

而家真係唔拖唔水 我純粹係唔想等行李出
但求其放幾件衫都過7kg
條帶好易就爛
原來轉咗個阿嬸做ceo 唔怪得越嚟越度縮
太古同Qatar 加埋過50%
fsc行李架吉啲其實唔關廣體定窄體事
係因為lcc好多"backpacker"
個個都盡量唔寄倉
搞到勁多野拎哂上機
但放行李個陣crew唔會個個都睇住
其實放左都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞