HKExpress新行李政策後 50% 客揀不用行李架 香港快運CEO毛潔瓊: 顯示「輕便飛」 及「隨心飛」有需求

328 回覆
29 Like 263 Dislike
如果加登機行李

淨喼都2-3kg 仲要唔知會唔會到場入唔到行刑架

唔係話俾唔起錢加但係真係完全搵笨
幾時先知有位剩?
你係咪會等起飛左先放背囊上去?
香港人咁鬼cheap 未有依家policy時
個個神早流流去排隊 上左機先就即刻哂放背囊 免稅店貨品 上去 塞滿哂個行李架 你真未見過一個人攞三大袋免稅品
佢依家Policy 一方面係想賺盡你 另一方面都係因為香港人唔自律
總之就成個香港都閪架喇
HI
返來囉~~~~~~~~~~~~~~~
啲記者可唔可以講人話。
邊度有?剩係得揀位同餐點
星宇真心好 機靚 空姐服務好 飛機餐好好食
貴個幾百值得
問題唔係個一個半個背囊
係佢唔限嘅話會有一堆大種乞衣用盡創意黎拎最多野上機
結果就係放野個時哂時間塞住條隊搞到delay
架機又要重左用多啲油
你可以話條rule唔夠好一刀切
但佢一有走棧位只會有人走法律罅
座位閪 唔知係咪人老咗 嗰陣自己一個屈咗入窗口位 腳前又放咗行李 真係突然有啲claustrophobic(依家UO例牌拆開情侶

來回程都係 有啲咩突發野 你預咗真係自己搞掂 delay cancel 就一鳩定

回程重多1gram都打柒你咁款 買野食野成日都要諗住走嗰陣點pack
打緊工 請假去既唔好搭UO喇 留翻比啲學生哥啦
佢定嘅公司政策閪到咁
跟佢都唔會有好下場
佢咪就係唔想啲人帶20寸喼
大媽區我個人唔睇好

廚叉早期海航風光嗰陣, 我諗大柴真心驚
咁浪費左幾多時間捉人擺行李?俾人捉到會點?
其實佢捉人擺行李就係地勤負責, 出面外地公司包埋
同埋可以係未登機之前捉定

咁佢啲兇姐可以唔洗再幫啲客搵行李架, 呢度快返先係重點
屌原來單程
最好票價淨係包人頭費

手提行李7KG/登機行李7KG/寄倉行李20KG/32KG/揀位/U-Frist 全部斬開,要就加配

Check in先加配價錢就*1.5

閘口前先加配價錢就*2

咁樣就大家都唔使煩
本末倒置就係呢啲
你make sure每日既旅程都有地方俾你可以洗衣乾衣??
是旦一洗洗唔切乾唔切又著返同一日套衫都有陣汗味啦.....唔係叫你日日錦衣華服, 但都要整潔架, 咁唔係乞兒係乜
乜咁突然班友又唔駛用到行李架呀
以前成日見十鳩幾袋抽上去 阻撚住哂人行
去日本買埋個喼裝啲戰利品返黎,
去程淨係帶個銀包去,
回程先買寄倉。
佢而家其實都可以分散買 (除左頂頭個行李架)
我覺得幾好wo

以前日本番黎 gregory size backpack 都放唔到上去 俾d手信打撚爆哂 好撚痴線
要收錢咪唔買野

以前日本返來d 人淨係搞個行李架都搞2-3個字
個個係度左塞又塞
個問題唔係幾錢,
係由本身唔洗錢變而家要錢,
即係岩岩有膠袋徵費果陣,
個個都屌,
唔通真係因爲至在果1蚊咩。
UO 用窄體機已經得一條路可以行
仲有班柒頭拎住D手信周圍行搵位塞 又有班柒頭唔夠力放個20吋上去

唔駛多,成班機只要有25%做以上嘅野30秒都已經可以搞半個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞