警世: 用3 去外遊最好掹走張sim 卡

326 回覆
84 Like 740 Dislike
警世:去旅行唔好用eSIM
什麼來的
人仔儲值卡
esim掹唔到卡
樓豬會唔會走去掹電
樓主似熄左印尼roaming 開香港roaming
庇護工場個邊有得比你請假去旅行?
第2個on9位係咪明知計緊錢,都仲唔拆左3張卡,要日日俾人收
樓主咪講左熄左3個漫游囉,咁多人先入為主屈鳩佢熄錯印尼張卡

另外見到有巴打話都中過伏

可能真係3問題呢

雖然SMS到就柒D
所以去旅行我一定成張SIM卡攞出嚟,你話我老餅都係咁講
人地講明助你告別震撼帳單
結果你一句以為唔關我事就當冇到
原來係真 智商稅
雖然唔應該blame the victim但係我唔知你係咪victim
拎返張卡出後有幾難
唔係好信
iPhone個data roaming制係堅
就算係leaking都唔會leak咁多
講緊樓主張單收佢成幾mb - 幾十mb咁勁
要睇電話,真係有啲電話會喺漫遊上咗網,detect 到有data, 先問你開唔開漫遊。

依家用 Samsung 真係未試過。

iPhone 第一部雙卡機 X Pro Max, 剛出嗰陣雙卡就一鑊泡,冇得軟件揀停其中一張卡,插雙卡,另一張有漫遊就出晒事,嗰陣上晒報紙。
雙卡switching
佢似係off左印尼卡個data roaming
但3hk個冇off
然後set主要用印尼卡 但數據切換又冇閂
某d印尼卡收得唔好既位就短暫轉左用香港卡
咁解法就通
如果係當地要上網買野用credit card俾錢要收sms code 就麻煩
有d 景點門票上網買平少少
呢樣野其實好common中 如果你長用一張就知
以前要做野 iPhone 13pro雙卡長插大陸聯通
係香港幾個月就會有一次中漫遊費用 已經一定係off左漫遊
打去屌7佢都係話就算電話熄左漫遊都有機會食你小小data 唯一方法係電訊商層面disable左漫遊
用儲值卡入面冇錢比佢扣就得
雙卡機

外遊我就冇專登抆走香港卡

電話軟件先停咗張香港卡

真係要收 SMS

最穩陣做法,梗係熄咗data先,再開番香港卡,等收完個SMS,再停番張香港卡。

電話就長期**21*飛去一個冇 roaming 嘅冧巴。

尤其係張卡本身香港及多地包漫遊data嘅一定要飛線走。
琼子
樓主張單果d 唔係少少data
正確熄左roaming 唔會咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞