警世: 用3 去外遊最好掹走張sim 卡

325 回覆
84 Like 737 Dislike
借ac

最近呢年先轉咗用3, 咁多年來用其他電訊商都冇事, 一轉咗就中伏

事源我9 月去咗印尼旅行, 一到埗就換咗當地sim 卡, 3 嘅sim 卡都繼續插喺度
個手機setting mobile data 揀咗印尼卡
data roaming off 咗
default voice line 係3
呢個setting 以前我用smartone 都係咁set 未試過有事

之後突然收到個咁嘅sms 話封頂費100
如果期限前開其他漫遊plan 就免100 封頂費
然後比條link 我
條link 係access denied 嘅
即係我根本沒辦法喺條link 到揀plan 硬食封頂費
加上我明明用緊印尼卡上網 又close 咗佢個data
以為唔關我事

返到黎我收到九月張單 居然成程差唔多日日收多我100
睇返d data 大部分都係勁少 有d 2 百幾kb 都charge 100 蚊

我之後返到黎香港 同3 聯絡 佢地話可以比個sms 我 我回覆就會自動cut 漫遊
我跟住個sms 嘅指示做 係send 唔到出去嘅 即係cut 唔到

最伏係呢個trip 後有第二個trip 我一落機唔記得咗開咗電話
卡都未轉得切即刻收到呢個sms
已經即開airplane mode 過關換卡
都比佢cap 多一舊水

已經轉交消費者委員會 佢地勁撚囂張
不過呢個唔係幾舊水嘅問題 係佢地手法有問題
有傳媒建議我搵通訊管理局 我都準備開file

警世: 用緊3 嘅記住一上機即刻拆卡 熄咗都唔安全
##119# 係打電話呀
由此睇得出你都係咪去旅行
你發現send唔到 ##119# 唔識問吓朋友
你熄左漫遊都用到佢data
同埋佢一日寄一次比你你都可以唔理佢等返黎先理?
樓主原來弱智,腦殘就唔好用雙卡android 機

去旅行唔熄漫遊重吊電話公司,重竟然覆一個no reply 既sms
data roaming off 咗
樓主應該熄左,但3照計佢用漫遊
屌你用SMS回短碼
你都係乖乖哋交錢啦好嗎?
睇介面iPhone嚟
唔會喇🤣真係咁既係佢電話有問題,熄左點會用到roaming
直接上機前熄咗香港張卡咪得
android? 用apple先會咁on9
響度就咁撳 ##119# ? 😨
data roaming off唔會收到數據

係咪off錯張印尼卡
低能
唔係想串樓主 但熄左點樣收到漫遊DATA..
真係喺reply度打..... 假膠定真膠
開頭都覺得可能係3搞錯

睇到##119#應該係樓主問題
明知收緊錢仲唔取消啟用由得佢日日收錢
笑死 係唔係假膠呀
用sosim反而未試過有事
樓主下個post
警世,掹左sim卡,sms都提我用緊漫遊

他只是個孩子呀

離港前用code熄漫遊數據同set飛線去公司電話
離港後如無必要收sms,應該要拔走張sim卡
呢啲係好基本嘅知識
訓緊都俾你笑醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞