警世: 用3 去外遊最好掹走張sim 卡

326 回覆
84 Like 739 Dislike

買過3 日本漫遊數據 諗住唔洗換sim卡方便啲
點知去到連whatsapp sticker都send唔到
剩係收到文字message
返到香港同cs投訴
佢地話因為見到我有幾十kb用量 有用過個漫遊
所以要照收
3都幾賤
連弱智都呃
3diy都未出過事
iphone通病黎,熄左都會係背後偷偷地有幾十kb data,所以有d電訊商會default免你100kb內海外data錢
到時唔見左張sim卡又開post屌
我就熄曬果d 有機會用到既setting
未試過有事
佢話 voice 用 3, 即係佢想喺外哋收到電話,但佢一接聽又奶嘢,返到香港見到張單會問 "點解通話費咁貴,唔係喺自己個香港 plan 度扣通話分鐘咩?"
我跟住個sms 嘅指示做 係send 唔到出去嘅 即係cut 唔到

真係笑撚左出聲,自己on9仲咁大聲話人,典型閪人
由出雙卡版已經有既問題黎
你用緊咩台?有d台(例如cmhk)早幾年太多人嘈,自動見你得幾十kb既就免左你
樓主又要蠢又要收sms
似係咁,因為我去泰國同埋越都試過冇閂到漫遊,然後又係set咗張卡為主卡,但都收咗漫遊錢。
之後再去日本,我一上機即閂sim 卡漫遊數據,最後$1都冇收過。所以好大機會佢冇撳到閂,然後某啲地方收唔好,就用咗3嘅漫遊數據
idog連自己主人咩樣都唔認得?
所以用得iPhone唔係腦殘就係眼殘
連登智力王大賽
警世: 冇腦最好唔好去旅行
其實點解會去旅行先關?
你向香港會開住?
iphone 3hk 張sim 有無熄data roaming?
有無開到 wifi assist?
有無開到 mobile data switching?

最好將default voice line 轉埋做roaming 張卡
巴打係咪上左年紀?
唔識用電話可以問下班後生仔架
會,因為係三地共用data
樓主我同你一樣。

由Smartone轉去3台,每次番大陸果陣都收到佢果個「封頂服務收費」。有一兩次見到帳單收左我外遊數據費用100蚊,我唔想煩,又怕自己真係唔記得熄漫遊就冇理,照交錢,諗住下次double check setting就算。

點知下次我再番大陸,非常肯定自己係熄左漫遊,點知佢最後都係收左我100蚊。
當刻我首先,係懷疑會唔會係device issue,姐係手機漫遊功能有問題,但副SIM漫遊功能係完全functional。
同時,我contact佢地CS,佢地都話係的確用左少少roaming data,幾十kb左右,最後佢地discount左個charge了事。

直到下次再番大陸,我直頭disable埋張主SIM,而且未接近關口已經disble,以防萬一,最後先能夠避到佢果個100蚊收費。
另外,我之前用Smartone完全冇呢個問題,P.S.用緊An機。

結論話你知:
1. 唔係Device/ OS issue
2. 只係熄漫遊係冇用,一定要disable張卡。否則佢會屈你用左漫遊數據。但係最on9嘅係,technical上你熄左漫遊係冇可能用到漫遊數據。

樓主請pin
真智商稅
我都記得data roam係會有呢啲問題
閘唔死,點都會漏咗少少,然後電話公司就起你釘
20/9 3香港: 你現正使用外遊數據
加上我明明用緊印尼卡上網 又close 咗佢個data
以為唔關我事

21/9 3香港: 你現正使用外遊數據
以為唔關我事

22/9 3香港: 你現正使用外遊數據
以為唔關我事

佢日日提你你都完全唔理 唔關你事
寧願返嚟投訴 開po 揾消委會
仲夠膽講自己關咗漫游
你朋友知唔知你開個咁柒嘅po污染佢ac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞