警世: 用3 去外遊最好掹走張sim 卡

326 回覆
84 Like 740 Dislike
我同你嘅情況一模一樣,3hk比我嘅方案都係咁,真心弱智。
依加唯有disable主SIM,但問題係主number收唔到SMS同urgent call。
睇到張圖笑左出聲
屌佢真係弱智架喎
一早見到覆唔到
早啲放上嚟可能都有連登仔幫到手
大佬呀,唔係點賺你錢?
你估做電訊好搵錢?投資咁多設備用幾多百億你有無諗過?
你地用家有得打電話上網,生活便利都係全靠電訊商,人地分分鐘真係打個和當社企咁做。漫遊收多你少少就呀支呀draw, 人地公司唔洗賺錢?
不過係既,香港消費者就係咁冇品,始終華人基因,好少識為人設想
樓豬呢
用緊3hk
漫遊我長期關
真係要用先會開
買左98蚊3hk外地數據

一年好多旅行+番大陸
從來無試過收錯我錢

利申 用緊iphone
會唔會係你電話問題
警世,熜左iphone,去到酒店前台都提我而家用緊漫遊

1. 根本唔應該開漫遊數據,基本上永遠都唔會用
2. 起飛前飛行模式,再Disable張sim卡。如果唔disable張sim卡,即係收緊外國嘅台。雖然理論上唔打/接電話、唔send message、唔上網應該唔收錢,不過以前聽過收message都會收錢,所以最好都係disable咗張卡
都有可能係好後生嘅後生仔
本身都仲信你
睇到你SMS 覆 **119# 唔知仲信唔信你好
懷疑係你自己唔知情之下開左
如果你熄漫遊既 係香港就要熄
電話問你開唔開 唔好開
如果SMS問你開唔開 記住覆

不過最簡單就係係電話disable左張卡
用緊中國聯通上佢個網可以自己分別開關語音漫遊, 數據漫遊,仲以為好基本野黎
係新加坡住左年幾,一直都熄3個漫遊,只係用黎收sms,數據用local個張,都未試過要俾data錢
個客服都好賤,自己掛住喺後面恥笑都唔覆返樓豬
##119#
Sosim 會唔會都一鳩樣
iphone定android?
唔知,如果冇特別需要就拎走張卡最穩陣,或者帶多部電話熄晒數據同漫遊,淨係用嚟收sms
唔建議blame the victim
d電訊就係仆街無用都屈錢
Iphone
你又唔好瀨smartphone先
Smartphone仲多功能仲複雜啦

樓主自己蠢關smartphone閪事
咁可能係我唔好彩不過已經冇再用3,續約冇優惠仲貴過原本個價,果斷轉台
樓主已經柒到深潛
勁長篇幅話比人知自己弱智
應該中學雞錢都未識揾就問屋企人拎錢第一次去旅行
傻鳩
第一次去旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞