有冇人同我一樣 細個以為屋企有錢 大個咗發現只係窮撚

201 回覆
682 Like 97 Dislike
比死人
我住貝沙灣成日同人講住華富

咩見解??
住唐樓唔好過住舊式公屋??
好過無啦
多數商家屋企,如果有幾兄弟姐妹想最醒目果一兩個幫手接野,就會迫果幾個出去打滾十年八年先,等佢地比人呃下玩下,好過盤生意一下敗係佢地手上,而麻麻地果幾個就會放入溫室係自己公司做野,做太子仔女全方位保護,但結果係好多出去打滾完就自己創業另起爐灶,而會接手檔生意又落番最溫室果幾個度。
下,我指same situation, 唔係指你 = 我喎

呢兩日lihkg 多咗咁L 多文盲 & 閱讀理解fail 嘅濕鳩
高中之前屋企成日去旅行(其實一年最多去一次,而且好多都係大陸團)
小學已經坐過飛機去外國旅行(其實只係去泰國)

大個先知係父母慳自己儲儲埋埋為左成家人有好回憶先有啲咁嘅家庭活動
有呀,細個以為好多玩具玩就好有錢,點知大個左就知道個堆玩具係平價野,同埋見到有錢個d係玩d野唔同
咁 比上不足 比下有餘
呢句有咩問題
點解=廢老安慰自己?
月入六位數有車有樓係叻
但唔係就覺得自己變左上流下話?

比上不足 比下有餘 完全講緊你呢一類喎
細個以為窮,大個發現更加窮。
梗佢溝左佢啦

細個以為親友屋企連遊戲機都冇,所以覺得好窮。依家先發覺我係窮,先得打機呢個活動。
我係反過黎,我係窮鬼,而由細到大啲同學都系中產/富人家庭,但係因為同學唔會曬命,所以完全感受唔到貧富差距。直到某一日學校旅行,有同學返程要半路落車,因為隔離私家路入去棟獨立屋係佢屋企...

其實嗰一刻我都無咩意識,淨系知有同學住獨立屋,係大個左先意識到佢屋企有幾有錢。
以前北角邨都係又海又公屋
好啦唔怪你終於知道係你童年既經歷令到你對呢句說話咁反感,其實呢句說話冇問題,只係你父母令到你有陰影
屋企有冇事關你咩事?
老豆老母比足夠教育 養大你有手有腳 仲想點?
冇錢就自己搵 老實老母 冇欠你
好耐以前有個新同事, 女, 黎左我個TEAM
有一日供應商請食飯, 咁酒樓開一圍咁啦
忽然間講搭飛機
條女忽然間扯晒旗, 話咩邊個uncle 有酒店, 定點樣, 有機票請佢
咁有個就問佢邊間airline, 佢就高八度, "cx 囉"
我係老闆都想即刻抄左佢

結果兩個月唔夠就冇左
我以為自己睇化咗
但其實仲好介意

所以我自己好明白童年真係好影響一個人,
我先想盡力比最好嘅比我小朋友
你睇埋我#173

有位巴打講得啱
我係因為我老豆老母,搞到我對呢句好反感

而且我冇覺得自己已經係上流

sor for 1999
父母百年歸老,層樓咪歸你囉,又唔洗供
比公屋仔好啦,佢地仲煩緊抽居屋/躺平排公屋時,你已經un un 腳係屋企嘆茶
小學嗰時真係唔覺窮,因為細個嗰時都唔興電子嘢,只係知屋企唔係咁有錢
但升中之後就知真係好撚窮
盡量比係好,但唔好比得好過頭,竉壞細路
痴根 有層樓渣手 仲話同公屋仔差唔多
不過層樓送俾我 住公屋啦 唔好浪費左層樓
讀書個個公屋,我就全新私樓,一出街呀媽就500一千咁俾,其他都係23百咁,以為自己唔會為錢煩,就簡埋啲乞食科

大個就番埋啲低賤工,依家地底泥都不如,自己都養唔掂自己
細個就知自己好窮,試過全家瞓街,全家家當可以放係一張碌架床上面...

試過有同學跌咗隻燒雞翼係課室地下唔要,我小息偷偷地執起洗乾淨食...

之後屋企分配到上公屋,雖然要交租,但起碼唔使瞓街已經好感恩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞