有冇人同我一樣 細個以為屋企有錢 大個咗發現只係窮撚

201 回覆
682 Like 97 Dislike
幾十年前,半山幾千尺點都算豪宅啦,但唔知點解當年代唔係好興住獨立屋。
原來有層樓都已經都當係窮撚

冇樓每個月交租嗰啲叫咩
我都係 屋企住私樓 有賓妹
老豆老母做穩陣工 想要嘅玩具多數都有
出到嚟做嘢先發覺身邊啲人大部份背景都係咁
更加唔好講有啲外國返嚟
掉返轉
細個以為屋企窮到開唔到飯
零用錢都唔敢攞
大個發現只係唔捨得洗錢
出黎做野比人知有錢先好,唔敢搞鳩你
點解做人下下要同人比較?人生存唔係為左開心而活?
一生出黎就要同人比唔累咩
原來係你
所以話
連登仔只要老竇唔係首富都會怨屋企窮
永遠只會搵有錢過自己嘅同學嚟比
再下一步就會推論失敗人生係因為屋企窮
細個就知屋企唔係有錢
大個咗發現真係窮到仆街

細個覺得爸爸媽媽冇乜鬧交,唔會發脾氣
大個咗發現其實佢哋係成日鬧交,然後老母會將呢份怒氣發洩喺仔女度
而鬧交嘅最大原因就係因為窮
細個嗰陣老母突然間去好多唔同舖頭做吓兼職
嗰陣仲會跟埋老母落去,覺得啲姨姨好好人
大個先知原來老母嗰陣突然去打工係因為老竇買電訊盈科蝕咗勁多錢
證明你屋企最好嘅比哂你
我就係呢種人, 所以我人生好累..
有工人仲呻窮
真係想斬你隻手落嚟
近年啲細路嘅貧富懸殊先誇張,一係就啲老豆老母勁撚窮冇錢都隔硬生,一係就父母專業人士/生意人生得一件咩錢都谷晒落去,樓主你呢種掹車邊小康已經唔太存在
講真見好多私樓仔私樓妹明明衣食無憂都唔知點解自己逼到自己抑鬱/焦慮,我真係笑撚咗
個問題係,本身身家輸唔緊要
到搵錢能力都輸一大截
其實如果自住而又供斷左,都係一個幾大既優勢,起碼每月多左舊錢用
樓呢樣嘢500呎300萬又有,500呎1000萬又有
欲望呢樣野係永無止境
會比人搵笨,試過當年拍拖女友D屋企人,一開波無乜野,當有一次聚會講起問我係咪住某地區公屋,我話唔係而係對上山頂某某私樓,之後就開始對我改觀仲成日叫我請飲茶食飯。
而當時女友仲埋怨我有錢唔話佢知,比得起都唔送靚野比佢,但事實係當時讀緊書都未有自己工作收入,有錢的都係屋企人,真係有理說不清,而當刻起份感情同關系就開始變質,之後幾年因物質/錢/地位都嘈過好多次,之後慢慢分開。
反而初戀大家背景差唔多反都無果D問題,去到現在老婆都係差不多背景,所以竹門對竹門,木門對木門真係感同身受。
個社會愈來愈扭曲
個個廢柴都期望不勞而獲
日日係度問點解老豆老母唔係李嘉誠
文革2.0 is coming
Same 你老味咩,你就你我就 我啦
而家廢老名言轉咗啦
係等佢地乜撚都唔知死得安樂啲
樓主老豆母咁都叫無能?咁公屋果班點算

樓主老豆母有盡自己能力比到能力所及既野佢都咪算係咁,公屋果班有部分老豆母錢又搵唔到,又要放養,但又要求仔女尊重聽晒佢地話,呢d先叫無能
唔同人有唔同諗法既,我自己就想拿拿淋供斷佢以後成世住呢度,冇左住屋上開支就可以去計劃自己既環遊世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞