有冇人同我一樣 細個以為屋企有錢 大個咗發現只係窮撚

201 回覆
682 Like 97 Dislike
細個住私樓以為好威威
大個左發現最有錢係居屋
個frd屋企又有車 仲搬埋去美國
goodest logic 其實根本就唔會有呢個問題

窮人知自己係窮人,中產知自己係中產,有錢佬知自己係有錢佬

每個類別既人正常黎講都知自己定位係邊到,知自己limitation去到邊

再咁講,就算你有幾億身家,買架飛機都唔見一半,但同時呢個世界有堆富豪飛機都買幾十架,咁幾億身家既你係唔係慘揀過窮人???

邊有得咁比,呢個世界不嬲天外有天人外有人,比你揀你都寧願幾億身家都唔想做窮人啦係fa
識得感恩好緊要
父母為子女付出的物質心力
未做過父母既係難以想像

而唔係周圍怨自己老豆唔係李+x
生舊叉燒好過生呢啲仆街仔
係呀 有時我都覺會唔會過份病態儲錢 玩online game 都係咁
大佬你搵萬幾兩萬唔撚係中產
你以為嘅屋企有錢係因為你父母將資源用晒喺你身上 今晚返去同2老食飯喇
乜野屋企既事唔關我事
你係租客? 你唔識主動關心下?金錢上幫唔到手咪心靈上幫手
咁就叫窮撚,你真係博屌。
屌你老母啦私樓仔
我已加借商場WiFi先上到連登咋
華富邨真係可以笑人喎
痴線 咁一定好多摩擦 精神壓力又大
係,同佢講野feel 到 負能量爆晒燈
有錢老豆老母都會催谷成績,迫D細路上埋D唔鐘意的興趣班。

咁老母係天生天養,個仔唔死就算數。覺得個仔第時做乜都無所謂,佢自己都係做洗碗。童年壓力係細,但讀唔成書出黎做野都係要受
我句嘢入面有怨啲咩?

用你嘅標準睇係你仔女眼中都係廢老一個
細個住秀茂坪公屋
笑個同學住杏花邨
前文不對後理
如果細個有咁嘅經歷點會覺得屋企有錢
同樓主差唔多,不過又冇話以為屋企有錢,只係唔expect身邊嘅人咁有錢
明明係屋邨學校,但有一半朋友afford到出國讀書
笑死,呢個時勢有一半都偷笑,最重要係接近30年樓冇人會要
之前都識過啲好有錢嘅同事,啱啱出嚟做嘢,有個senior話自己睇啱咗個名牌袋等配貨,然後個靚妹話佢上個月老母送咗畀佢,講講下仲話每個月都有唔同禮物,生日係收寶馬自此就冇八婆同事埋佢身,開始畀人玩。

不過都好好奇,如果屋企咁把炮,點解要打其他人工呢?職場嘅醜惡根本係上流人士唔應該接觸嘅
大大聲同人講住個到望海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞