有冇人同我一樣 細個以為屋企有錢 大個咗發現只係窮撚

201 回覆
682 Like 97 Dislike
如題

屋企有層3x樓齡 (90年代買落) 私樓
讀書仲讀屋邨學校
身邊同學個個住xx邨又冇乜補習
以為自己屋企算有錢
點知一出到嚟社會先發現根本唔係嗰回事

食好著好身光頸靚有部分仲有靚車
同事又成日講唔知飛去旅度旅行
先發現屋企除咗有層平平哋嘅樓之外
根本同窮人冇分別
當年供樓仲要死供爛供慳節衣縮食先供得起
比上不足 比下有餘
你屋企有無車
香港投胎九品中正制 入嚟睇下你係上品定下品
https://lih.kg/3805030
小學住華富邨笑其他同學窮
我屋企嘅事從來唔關我事
可以關我事嘅全部都係佢地最壞嘅壞事
咁你都算有個天真快樂嘅童年啦
Same,細個成日全家去旅行,大個先發現次次都係搭Econ
有層樓已經算小康,值幾球野
咁都算窮撚,你同邊個比
屋企有層樓都話窮
如果屋企得層樓,無乜saving,確實係窮撚
自住樓有咩用,又唔會賣左佢套現,衰過公屋
樓主同佢一家每月收入已經無負擔,可以隨便用
點同普通人住公屋 儲錢買樓/做租租?
有層樓都話無用
連登班柒頭個個0努力,ff自己生於大富大貴之家
如果唔洗供 分別就好撚大 人地個個月要比幾皮供樓 一年都差幾十萬
小學雞時30蚊零用錢1日,

同學都話我係有錢仔,好撚巴閉

中學先知道屋企窮,六,日做M記
有咩慘得過屋企有間細私樓
但係間屋係幾個屋企人兄弟姊妹夾份出錢買
然後6-7個屋企人一齊屈埋住喺嗰間屋到
一間房訓3-4個人
家嘈屋閉
生活環境仲惡劣過人地住公屋
其實中產先最慘
窮人起碼知道自己係窮
對現實嘅期望唔會太高
但中產唔同
覺得自己唔係窮人
有時仲可以做到有錢人做到嘅嘢
但到頭來根本連有錢人嘅萬分之一都不是
你可以儲錢去買一樣有錢人先買嘅玩具
但有錢人係可以毫無代價咁買曬所有玩具
你可以付出好大代價去做一件有錢人先做嘅事(例如曬錢搞婚禮)
但真正嘅有錢人就係可以毫無代價做任何嘅你想做嘅事
住又一村比人笑公屋仔
人類嘅慾望係無限,到擁有如果住黃埔花園,咁樣又會望住豪宅嗰啲
18歲申請公屋的同學仔,西西地都要有個私樓地址。反而痴屋企住公屋的,又要甩名又盛,好多都無申請到。
咁起碼唔洗交租唔洗供先啦
你睇下個個月要交租要供樓果D人既生活先啦屌
細個發覺屋企有錢
大個發覺自己都算算地有錢
應該係遺傳
想買樓嘅話隨時買到 只不過覺得租樓抵d 冇買
銀行隨時拎100萬出嚟買車都冇壓力 但覺得20 30 零萬車都好夠揸
你屋企有層樓已經煩少左好多野
無居住成本 變相多左錢俾你地食好西 著靚衫 又可以投資
屋企配套可能好啲 煩惱又少好多
你呢啲叫身在福中不知福
其實唔洗16歲出黎幫手打工交租仲要俾埋老豆老母醫藥費已經唔算好窮,你雖然未算好有錢,但都無負擔係身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞