如何在香港買二手車

184 回覆
11 Like 30 Dislike
咁搞笑
唔試過又點知會確實買
X是一個夢幻
如果得閒又鐘意日本車怕麻煩整車
建議係28Car
睇下凌志車 大部分私讓車主都係正經人

利申:Lexus車主 無賣緊車
車行好過私人啦 起碼執完靚靚仔仔先賣 又唔洗煩 私人仲撞手神
時代唔同啦 依家邊有人撥咪 驗車佬睇下啲零件損耗同年份/番廠督電腦一check就check到啦
買新車
首先有冇相熟或者朋友介紹老實車房
冇就搵HKMI
未上架前睇車 唔識叫個熟車朋友一齊 ok 嘅落少少訂寫合同叫佢去你指定車房上架 或者叫HKMI 過嚟驗 後者車主冇咁介意 因為唔會夾鳩佢
之後過戶 問佢介唔介意去車行搞 如果唔介意車行代辦過戶 你畀晒錢拎埋牌薄畀車行搞
不過有啲唔放心就請日假去一齊去運吉過戶 約時間 去到搞 架車泊位車場 入場用你八達通入場 咁就完成過戶就過數收車匙
你以為

搵人笨就有
睇你自己信心
大昌二手一律係行貨收返嚟
不過佢唔保電腦嘢 機械嘢保得好短 只可以講佢返嚟換基本損耗嘢囉
之前都冇去科進睇過,第一次買車 Sales 都講得好詳盡。而且可以先驗車再落訂,或落完訂再驗車(退款條款都有得傾),對客保障都大啲。但價錢都拍得住大昌行。

最後都冇係科進度買。

之後去 mycar 睇中架車,價錢都岩心水。但一定要落左訂先俾驗車,我就先落訂。其實 HKMI 驗完車發現有啲問題。同 mycar 傾退訂時,大家對大撞嘅定義都唔同,只可以剎訂或局買。架車唔係真係咁貴,我又冇諗過之後會再放售,我局住成交。好彩之後搵自己相熟車房 check 話唔算係啲大問題。

我覺得去車行買車冇問題,但要俾左訂先可以驗車就唔好考慮了。
連登仔會直接屌人老母揸乜撚野車
多謝師兄意見。
Lexus我以前試揸過ISF同RX350、不太喜歡。
個人感覺、哈哈。
多謝師兄回覆。
唔知大昌行比唔比督電腦査下記録
師兄意見我都有考慮過。
但我留香港3~4年就調職返總部、所以無考慮買新。
多謝師兄講解詳細流程。
請假完全不是問題、現在主要都係叫車行代辦。
反正都要申請中港牌、一次性叫車行做哂
請問師兄大昌行有6個月保障。
不是有乜問題都可以返去維修嗎?
點解無原無故屌人老母揸乜撚野車
咁痴線
佢地自己督過,唔會唔比啦

去埋附近英X傑睇埋咁囉
成條街都係車行
唔該晒。
唔知點解英X傑全部都係得豊田車。
睇唔中
科進好貴
我嗰時睇中咗 去睇再問保養 佢咁答我
因為大昌二手車好多都係車主擺係度賣佢抽水
只係做埋hkmi 呢啲服務 你睇清潔佢保養保乜囉
私人睇車果時睇啱,搵HKMI驗車可唔可以即時過嚟定要約第二日先得?
留名

有有人試過car farm 買過
好中意舊車但我怕會伏
搭單一問, 有咩車場係擺曬D車係度, 自己可以周圍睇/試坐?
因為樓上有師兄講到想睇咩車要人渣黎比你睇
元朗錦田好多啦
行幾個圈都冇人理
試座就全部都唔俾架啦
唔該師兄
無得試坐有D難搞
因為要顧及屋企人(同埋荷包), 但又無朋友渣緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞