如何在香港買二手車

184 回覆
11 Like 30 Dislike
各位師兄、因為工作想在香港買部二手車使用。
請問題香港買二手車的流程是第一次先到車行看車況、第二次再叫HKMI驗車嗎?
還是第一次就安排好HKMI驗車時間、直接一日内看車況驗埋車?
另外、想請教一下二手車是不是大昌行買比較放心?
大昌行大厦内有好幾間車行、請問是不是都比較可以信頼的?
感謝賜教~
你有車牌幾耐?
車行又貴又有風險
去28car 慢慢搵
約出黎 睇岩既 咪再約驗車
16年。在外國有揸開、只是第一次在香港買車
多謝師兄回覆
講下budget想買咩車 再諗去邊到買
多謝師兄回覆、公司同事有講過在28CAR上搵車、但都係車行扮
私人多。
我有少少社恐、唔知開頭點約人好。
HKD200,000~250,000左右、不考慮再出售。
係國外揸Quattroporte 、想搵接近車型。
感謝回覆
梗係分開兩日,睇多幾架睇到最啱先驗車
有社恐、唔熟本地市場,去大車行買算啦
咩國家?換咗香港車牌未?
因為同事話係香港睇完唔買、店員會黒口黒面又話人係窮西。阻住地球轉
所以一直唔敢約
第一次先到車行看車況

想請教一下二手車是不是大昌行買比較放心?
大昌行大厦内有好幾間車行、請問是不是大昌行的?
都是比較可以信頼嗎?
謝謝
請師兄明示
日本、中國東北、英國開多。
10年前已換咗香港車牌.但一直没有在香港開車
車行態度一定差過私人
首先要學識分邊啲似假私人
感謝師兄意見。
我同事幫我望過幾部都話係車行扮私人。
主要因為我唔知道香港同一部車係咪可以睇幾次、所以唔敢約睇住。
有2部是大昌行的、有1部是其他車行。
廿幾萬買新model3 la
SORRY師兄。公司同屋企車位不可以充電。
你想買咩車

BMW 同Benz都有自己嘅二手車行

有同事幫眼咪真係28car搵私人盤

好多方法testing 到佢係咪車行盤
最簡單就係對牌簿同身份證,
如果對唔上,話咩幫朋友賣就9成9車行

價啱、睇完冇問題就搵車行上架睇有冇撞、漏油、篤電腦睇code

都冇問題,就簽約落幾千蚊訂,拎佢牌簿上運吉處轉名

轉完約時間交車,再出保險
大昌行車稍貴但sales 唔會黑面, 佢d 車 check 得好足, 同埋佢大把生意, 少你一個都冇所謂

二手車行就靠運氣, 我係科進汽車買就冇大問題, sales 都nice, 新手唔識問好多野都冇黑面(最少我見唔到)我部車係呢間買,揸左就三年, 精精神神

車行你遇左要貴些少, 但有人幫你搞好晒所有野, 俾完錢基本上係等拎車, 睇你覺得值唔值

私人盤當然平d, 但過戶手續呢d 要同車主夾時間做。

睇車無論私人定二手車行, 都搵個熟車的朋友幫下眼, 記住要驗車
感謝師兄詳細解答。
同事都是女性、極其量只係望下車款。。。。
不能幫手判断車的状況。
BMW 同Benz的二手車盤有睇過下、但係無乜合心水盤。
所以暫時只有在28CAR同大昌行個網睇下、請問搵車行上架是不是搵HKMI就可以?
因為我在香港無熟人開車行。
海豹
冇熟人、相熟車房,就搵HKMI算
約睇車果日就bk埋HKMI

唔識車就費事要人出嚟啦

上網睇吓買2手要睇乜
28car
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞