如何在香港買二手車

184 回覆
11 Like 30 Dislike
感謝師兄寶貴意見。
因為我真係有幾多問題想問清楚車況。
好怕車行sales呃人、有問題又推卸責任。
過戶手續不是大問題、我日日都方便・
去返Benz BMW 大昌買
佢地check晒先放出嚟賣
大概貴市價10-20%左右
買得廿萬以上
去返呢啲場當買安心同售後服務
國産車暫時不感興趣、不過都多謝師兄意見
大昌行缺點係比市價貴 但係啲車係精神嘅
sales都會幫你搞晒文件嘢
你認為俾錢買方便係值得嘅 大昌行冇咩問題

如果唔熟流程 私人轉讓係有啲煩
之前做功課時見到有啲巴打分享過:
-Google下個電話睇下有無record
-車行啲相好多時都係個幾個背景 角度
-搵佢時就咁問佢間車放咗未 唔講邊架車
如果問你搵邊架嘅多數就係車行
唔識車既,直接大昌行2手車算,有人同你跟
波奇
仲要係揸馬莎既波奇
哈哈、師兄講得無錯。
真係完全無買二手車經驗、同事講香港車行呃人方法層出不窮。
仲無得追究責任個下先担心
睇岩左 傾左價錢
再約驗車 驗完車睇情況再講價

自己唔識就買返大行算啦 即係你講既大昌 英X傑個d
細行就不建議考慮
車嘅嘢 平極都幾萬 仲隨時用幾年 謹慎係好正常
如果你齋睇唔幫襯佢就閪你面嘅 即係條友銷售態度有問題 咁更加唔應該俾錢佢 因為信唔過
尤其有啲chur你買 嗰日朝早睇完夜晚就催你落訂 咁架車隨時係有暗病要趕住出
感激師兄。
請問一下如果想買個款車大昌行無、係咪寧願簡一部大昌行有既二手車好過其他車行買?
冇熟人就真係去大昌行算啦
所謂熟人都係交學費交到熟 咁你俾大昌行賺嘅溢價價係平過啲學費
多謝師兄~~哈哈
方法好有用!!!!
多謝師兄、請問大昌行會不會調公里数的?
我有看到有些5~6年車得3~4萬KM。
無理由咁少公里。
波奇點解
日本馬莎平過香港
多謝師兄。
仲可以講價、哈哈。講價要靠香港班同事了
想再請問匯X(中國)汽車集團有限公司是不是大行?
之前同事問了他們説是大昌行集團旗下的公司。搞到有少少亂
路過覺得師兄好有禮貌好少見祝順利
多謝。
因為日本我試過睇中部北海道既車可以運過神戸比我睇。
睇唔上的話比番運費就可以、唔會強買強賣。
同事又話係香港睇完唔買、車行又恐嚇又打人咁。
真係買又要迫人上會
睇咩款車,都有可能既
感謝師兄!
我試下約大昌睇一次車先。
咁惡
直接大昌行 有錢唔洗煩惱
性價比呢d不用考慮咁多
哈哈、多謝祝福。
始終我在請教別人、常説的禮多人不怪。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞