地鐵站大班蝗人qr code掃碼入閘,慘被用落後八達通港人sm…..

274 回覆
258 Like 7 Dislike
qrcode 都係咩先進野,亦有佢好處,只不過唔係乜都用qrcode就係好,多個option無妨,係呢個應用場景下NFC 方便過對住個窿照 code...
阿爺最新數字人民幣都係用八達通科技, 而唔係停留落後既掃code
邊個先係最安全可靠好明顯啦
有安檢閘一閘 大陸地鐵閘機好少塞
你講得岩
八達通係張卡同部閘機marke低記錄
之後得閒先去對數,基本上唔洗online check

QRcode基本上好似信用卡上網俾錢咁
要online checking,點都會慢
同埋QR Code 要經network
見過好多係行到閘口都load唔到個code
結果頂住哂後面又排長龍
如果得一部八達通閘機
咪又係有排排
唔關 q 唔 qr code 事
要不是日本人發明左QR code..........
總之唔係日版手機就唔會用到,因為硬體唔支援
就算pasmo同icoca都係,佢地Google play個app係勁低星,因為好多非日本人down完個app發現用唔到所以留咗大堆一星評價
事實就係非日版android手機係用唔到日本交通卡,唔使下下都好似唔信咁
掃你媽
大陸安檢條龍仲長仲慢,qr code快好撚多囉
香港MTR都係日結
原來限制住人哋唔俾用現金就係先進

長知識了
啲站換緊淺藍色閘機
無話唔信,我又無用過,係好奇有冇其他方法,見ptt 有人教用智能手錶、fitbit手環搞,你個情況就純唔好彩咁啱停賣
其實QR code可以好快
如果一早開定
但佢地去到閘口先開個app
依啲先係真正嘅「碰一下」
其實QR都唔係咁差, 係港鐵嗰隻UX太差, 個鏡頭又細又打斜一定好難對
你好似機場咁喺上面整舊野成部電話打橫掃會好好多
你做過生意哪怕係報紙檔咁小型都會知道收現金係好麻煩嘅事

所以點解依家歐洲啲大城市,除咗德國又係有銀紙迷信嘅之外,好早已經乜都叫你用 Contactless
班天龍人識排隊俾錢,唔係跳閘算俾面啦
人哋日本啲火車月票都係用IC卡

所以要佢地完全轉用信用卡嘅可能性係近乎零

同埋唔知幾時開始就有種風潮覺得逼人用contactless先係先進
旅客可以買Welcome Suica
屌你呢張垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞