地鐵站大班蝗人qr code掃碼入閘,慘被用落後八達通港人sm…..

274 回覆
258 Like 7 Dislike
閘機都就埋佢地support qr code 都係唔撚識用
用手機doo 完
手機成日顯示done
但係個閘唔開
要去票務處攪
幾時整好個閘呀
qr code日本仔發明喎....
巴打超音鼠嚟行咁快
好快就有人要求,唔得,我要部部機都有得扫码,要排就大家一齊排
港鐵香港車務係賺緊錢 邊個同你啲淨係放假先落嚟訓街既人博?
日本人發明QR code 跣中国人
Sony 發明的,八達通只係最先用
日本人自己搭車俾錢都係用IC Card 邊個同你QR Code 得中國先會咁
唔撚識開定,排到佢先施施然開app
係香港交通出入口流量特別大先突出呢啲問題

如果好似歐洲啲蝕本貨咁少人搭,用返人手驗票都唔係問題添。
我諗個分別係,IC card 搭地鐵個 transaction 係閘機同咭之間於原地完成,即係讀取餘額,validate ,記低入閘狀態,出閘扣錢等,全部係閘機同咭即場通訊,所以 transaction 時間好短

但 QR code 系統就冇得喺你部電話睇到餘額、儲存狀態,扣數等,乜都要經網絡去做,唔夠 IC cards快。入場睇 show 還好,一去到繁忙時間嘅地鐵,每個 transaction 就算只有0.x秒差別,累積起嚟就以人龍長度展現
繁體字都唔識睇
八達通已成歷史
二維碼係日本發明嚟
本身用喺汽車生產線,所以要快嘅係可以好快

https://www.instagram.com/p/CKRNM2WAQbR/

但如果你唔識用嘅話,八達通都要磨袋嘅,未乜都慢攞
你睇完條影片盲架?
要買 local transit card 已經係落後咗十年

西方國家由倫敦喺2014年帶頭已經係 Contactless 直入
人地嘅巴士甚至係果年唔再收現金,你無 Osyter 或者 Contactless 唔該你唔好嚟搭

再次印證香港人最遠去過日本其實係同全世界啲先進地方脫晒節
如果日本用嘟碼佢地就讚啦
兩款支付性質同結構都唔同 咁都有得比
開定個app其實都快,主要係人多姐。
你八達通人多一樣要打蛇餅
閘口數少炸
唔駛稔到咁複雜
本身香港個 Transit QR 係可以做 offline payment,即係你手機入咗 flight mode 仍然可以搭到車,睇 #90 都可以好快

問題係啲蝗無裝MTR Mobile可以開定個code,佢係直接去支付寶道generate 個乘車碼,但果個app要有上網先可以gen到第一次嘅code,然後先可以offline用

以呢啲問題會少啲,係啲蝗可以買定sim卡喺香港上網,而依家香港嘅sim卡係實名制要審批
你知唔知自己講緊咩,Osytet都係一種ic card嚟

仲有而家九巴,港鐵同日本JR都有收contactless既機,只係冇IC card咁快所以少人用
咁你想點
新加坡冇
無人話過有 Contactless 就要排斥 Oyster
係話巴士只會收呢張兩種卡,硬幣銀紙恕不招待,唔係得 China 先會唔收現金,之後你班港豬又笑人會停電呀乜乜柒柒

Oyster 係一種 IC 卡,但唔會好似香港咁收 IC 卡嘅場合多過收 Contactless,所以唔係住開倫敦而要加 railcard 嘅人 / 長者已經無需要再事先買定 Oyster

當年倫敦一推 Contactless 係 2012 年先喺巴士道行,2014 年巴士火車地鐵電車輕鐵船同纜車全部都收,唔會好似香港咁分邊部閘機先入得,又唔會話香港咁細地方地鐵都要攪幾年先得

https://youtu.be/jgRBiDt0tyk?si=yMRcUq2oMhgQ6aWW&t=14

而且人地個拍卡位唔會分開,所以就無九巴慢唔慢嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞