地鐵站大班蝗人qr code掃碼入閘,慘被用落後八達通港人sm…..

274 回覆
258 Like 7 Dislike
而家大陸咪喺道吹奉"碰一下" 囉.
唔好笑人
日後換新機勁可能全部支援qr
QR code係日本鬼子發明嘅玩意
咁人哋文化大革命死咗咁多文明人,都要俾啲時間人哋進步㗎
最後買啲貴啲嘅嘢用埋個$50 deposit咪唔使退
好在得2部
唔係你用開八達通個班有排等佢哋

用qr code大陸地方大閘機多都成日塞
felica transmission layer 都係nfc-f 係無分別
proprietary 嘅係security 方面

但佢快嘅係要用佢嘅security chip 先快
依家大部分adoption 都係用軟件版無咁快
而且關乎device 本身嘅架構同運算能力

例如好多商舖用啲新機就慢
PC reader 電話app 都係慢
黨鐵自己我諗都好多轉咗用軟件版
畢業felica 本身有產能問題
就係連果$50都唔想用
呢啲真係叫 霸氣 ,拍片+ 隔離拍
有冇人覺新閘機慢過舊嗰款
去買張單程飛仲快
俾完錢點取消?

大陸果隻新機要差唔多1秒
舊機半秒就搞掂
直接applypay好爽
根本連港紙都冇唱
會全部變哂QR code機
用八達通的一齊排
正常香港人每個國家都會買定一張交通卡啦我而家少左旅行都仲有關東,關西,沖繩,曼谷啲交通卡喺度
其實全世界好多地方都係用QR Code入閘
什至好多球賽/演唱會都係用qr code入場
同埋電子登機證都係qr code
Qr code 本身係無問題
係唔知點解香港用得咁柒
有無諗過而家香港人用吊紅書黎玩返港鐵?
係真係唔買
你可以經過留意下係部機前面企左係到嘅都係大陸人
我見過有啲人仲癲 以為有得掃code就可以用
好似啲汽水機可以掃 佢哋又以為可以微信比
掃黎掃去都比唔到 dklm 以為個世界圍撚住佢哋轉
根本就咁apple pay suica已經勁方便
你講起又真係
真係咁多卡 八達通最撚快
繁忙時間真係快到試過自己張卡lag左
後面條友幫我拍左然後我過左
唔係部部閘機都裝個scanner, 搞到啲人逼埋一齊
起馬排隊 排得幾好
咁係你行得快唔係張卡快喎
咁仲L大獲,條條隊都俾QR code塞爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞