地鐵站大班蝗人qr code掃碼入閘,慘被用落後八達通港人sm…..

274 回覆
258 Like 7 Dislike
如果係支男你幫唔幫
咁係閣下既問題
整部QR code賣實體飛會唔會仲快
根本qr code就係慢同落後啲
係班人打晒飛機以為自己好先進

發明qr code嘅日本自己坐鐵都唔用啦
人哋都係用西瓜卡一拍就行

神奇嘅香港班高層跟住傻 將幾廿年前嘅科技翻炒一次就以為好先進
順帶一提qr code已經可以進化咗做橫條形 好似bar code咁唔一定做四方形
利於未來超市貨品可以用qr code過機/物流運輸應用
橫條形QR code係咪即係登機證定行李牌嗰隻?
熊本
不過佢收credit card
qrcode唔夠光都嘟唔到
有時唔係識唔識用事
不過我見thread有人同一個apple wallet 入晒icoca suica pasmo
明明呢3張共通 入咁多做乜9
都係同支那人差唔多弱智
交通工具嚟講,隻 app 會強制部手機 tune up 個 screen brightness,同埋收錢果邊個鏡頭會有補光
果隻係叫 PDF417
冇用過支那app

我用kkday買機場快線飛佢唔識補光
原來係kkday問題
qrcode 太多環境變數喇
就算改到依家反轉部機近乎黑箱咁scan
都仲有mon 貼、污漬塵埃
同埋人為操作失誤
例如反轉部機時碌咗去第二個畫面
㩒到lock screen/power 掣
個code 對唔正窗口等等
日本依家啲私鐵就係廢緊紙本單程飛,改緊 QR Code

或者你可以問吓班番咗英國生活嘅
就會知道買火車飛用 digital tickets 會方便好多,唔好成日只係用最遠去過日本嘅視角去睇野

西瓜卡同QR Code 嘅 use case 係唔同嘅
IC 卡係俾你 within 個別城市入面多次同高頻度去搭車,而 QR Code 係針對單次嘅 pass,例如演唱會、機票或者係入場券,所以正常會兩樣野並存

同埋亦唔駛未來嘅超市用 qr code,qr code 本身就係用喺庫存管理道
當收藏咁儲唔得咩
要收藏就實卡啦
我自己都有十幾張日本唔同地區既ic
但收藏虛擬卡仲要最大路果3張做乜9
咁講咩八達通卡面仲弱智啦
見到有人單程飛拍落八達通度
因為個用法唔統一
入就拍,出就插
之前去廣州見好多人都係拍卡
佢on9冇撚可能
羊城通根本學八達通
你調轉咗
日本放棄magnetic ticket 係因為IC 卡普及
而第二選項就用qr code 取代

作為服務提供者
用qr code 比用實體票有多一千個好處
但單純作為付款方式
無人會用qr code 取代IC card/contactless 的

qr code 真正嘅優勢係發行方便
要頻繁發行獨立票嘅情況係必然會用
你講嘅例子全部都係

而現代乘車其實已經可以脫離購買車票
實際只係付款步驟
所以qr code 就無乜優勢
No 我指rMQR Code
諗番2012,13年特登申請張唔知邊間中国銀行出既信用卡係可以比你拍卡出入搭動車(深圳去東莞去廣州東),次次去到站口就見到成班排長龍買飛,真係勁爽
笑能到我呢...
高科技啊屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞