黎巴嫩人慶祝以色列擊斃真主黨領導人納斯魯拉

148 回覆
181 Like 3 Dislike
講真 見到哈馬屍要走去黐伊朗就明佢哋喺阿拉伯世界幾咁受「歡迎」啦
香港都唔得啦
邊個人地?肯定唔係猶太人
如果你認為考古科學證據唔能夠證明
而你嘅鳩噏可以證明
咁嗰度確係冇猶太人
嗰度直程係唔存在於世上都得
其實係,中世紀伊斯蘭開放過天主/東正教
黎巴嫩人殖民黎巴嫩人
曾經係基督教主導,而回教徒中都係以sunni為主

後來收左太多巴人難民,就同當地shia 勾結
搞左個真主黨出黎,一打就打左10幾年

跟據當年和平協議,全部各派的武裝組織都要解除武裝
但唯獨真主黨食言
猶太人走左二千年都話一直住喺度?
跟風嗰啲可能唔知
但係主力搞手嗰啲左派肯定知發生過咩事
知道嘅前提底下選擇去撐佢哋先至仆街
嗰班好明顯係你嘅敵人都要企喺佢哋嗰邊
個笪地方一路都有猶太人居住
只係多與少同有冇管治權嘅問題
猶太人結婚有一個習俗
呢個習俗維持咗超過兩千年
就係一對新人踩碎玻璃杯
誰玻璃代表耶路撒冷被毁滅
踩喺上高代表一定要返嚟重建呢個地方
猶太人對呢達地方嘅連繫超過二千年
從無間斷
民心所向
應該搵我地強大祖國幫手啊嘛
叫佢制裁以色列
最好派翻幾個戰狼過去斬首
同美國講把撚咩
人地都要靠以色列
兩派都有,雖然基督班人唔算細,但唔夠伊斯蘭大,所以政府接受真主黨做一員,真主黨算係正規政黨,唔同也門咁同政府軍敵對,所以成件事好ON9,真主黨係黎巴嫩既合法組織,佢向以色列宣戰同攻擊,但黎巴嫩政府又日日話唔關自己事
5成幾伊斯蘭教嘅阿拉伯人 4成左右基督徒
但係伊斯蘭教有分什葉派同遜尼派 呢2班人又係世仇
4成左右係基督徒 但大部分都係信馬龍派教派 加上基督教會各派系之間比較和諧
所以相對來講基督教馬龍派多過什葉派/遜尼派 但馬龍派係少過什葉派+遜尼派

所以佢哋有政治協商 總統係人口最多嘅馬龍派擔任 總理係人口第二多嘅遜尼派擔任 議長係第三多嘅什葉派擔任
真主黨就係什葉派嘅 但係黎巴嫩內戰之後唯一冇放棄武裝嘅勢力 變相喺黎巴嫩真主黨勢力範圍真主黨係獨立王國咁 但同時係黎巴嫩政府同議會都有巨大影響力同合法地位
一來基督徒人口比例都高
二來黎巴嫩世俗化程度高
一直都係金架
既然你都話近幾百年得番少數,即係話以色列立國多數都係海外回流並且軀幹原本居住幾百年嘅多數巴勒斯坦人啦,就算係有少少人重不間斷住唔代表達地係屬於海外猶太人wor
你咪當一個軍閥自己打咁睇咪得
黎巴嫩政府唔陪佢一齊癲已經算好
我幾時有話幾百年嚟得返少數
我只係話近幾百年嚟嗰度居住嘅人有時多啲有時少啲
但一路得唔到管治權
猶太人從來冇驅趕居住喺當地嘅其他民族
相反,其他民族一路都有恐怖襲擊猶太人
你不如攞啲歷史記錄出嚟話點樣驅趕猶太人?
我可以話俾你知
最起碼有10條猶太村莊俾阿拉伯人屠村
你要名嘅,我可以俾你你自己 fact check
你不如又講吓淨係一條阿拉伯村莊俾猶太人屠殺
俾個名我
唔好俾嗰啲因為打緊仗走來走去嘅當係例子

美國嘅印第安原住民
澳洲嘅 aboriginals
紐西蘭嘅 Māori
一樣都係比歐洲人入侵
得唔到管治權
仲搞經歷慘痛嘅不平等對待
但係佢哋仍然可以和平共處
情況同以色列有啲相似
佢哋要嘅唔係驅趕美國人澳洲人紐西蘭人
佢哋要嘅係和平共處
聯合國1948年嘅土地分配決定
猶太人非常不滿意
但都勉強接受,因為佢哋要和平
相反對家完全唔接受一獨立就打仗
直到而家
你讀嘅係架空歷史?聯合國都話1917英國接管巴勒斯坦時期,猶太人人口不足10%。而更早奧圖曼時期19世紀末,猶太人更只有3-5%。係1917-1948短短三十年,猶太復國主義喺英國人支持下先大量移民巴勒斯坦,但就算係1948立國前夕猶太人都係得32%。你係巴勒斯坦人都唔肯無端端分一達地比前十年先來到嘅外來者啦。

至於打唔打得贏就係後話,西藏、新疆都一樣打唔贏解放軍

https://www.un.org/unispal/document/auto-insert-206581/
由英國接管到家輝聯合國期間
有冇法例限制咩人可以去嗰個地方
正如百幾200年前嘅美國一樣冇移民政策
任何人都可以去
個重點係驅趕
我用返你用嘅字
所以我叫你證明點樣驅趕
我可以列舉最少10條村俾阿拉伯人驅趕屠殺
當時達地嘅管治權由英國交俾聯合國
要明白二戰結束後世界好多地方嘅版圖都改變晒
德國一分為二
都唔輪到當地人民作主
係由邊個有管治權作主
所以當時猶太人同阿拉伯人基督徒都冇權話事
但二戰後成個世界基本上係公平咗
聯合國嘅決議我都話猶太人非常不滿
但佢哋硬着頭皮為咗和平照樣接受
當地嘅阿拉伯人死都唔肯一嚟就圍攻
你再睇返成個中東九成嘅地都係阿拉伯人控制
容不下以猶太人為主嘅以色列存在
目的非常清晰
仲有個原因係 本身伊斯蘭分派系
雙方敵對
咪係1948年以色列立國之後驅趕lor。我咪講左點解當年巴人唔接受1948聯合國方案。咁不如你講下現在,巴人而家接受1947方案啦,美國都口頭上支持兩國方案,以色列咪一樣反過來唔接受,仲繼續擴大猶太殖民區驅趕巴人,咁咪繼續打到而家lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞