黎巴嫩人慶祝以色列擊斃真主黨領導人納斯魯拉

148 回覆
181 Like 3 Dislike
另一邊廂,巴勒斯坦人進入約旦後,得到約旦國王款待,勢力漸漸龐大,甚至大得在約旦裡仿如國中之國,約旦國王無法完全控制他們。一九六四年,巴勒斯坦解放組織(Palestine Liberation Organization,下稱「巴解」)在約旦成立,目的是要對抗以色列。

可是,當時約旦國王侯賽因.賓.塔拉勒(Hussein bin Talal)並不支持巴解向以色列發動戰爭。一九七○年九月,巴解劫持著三架分別屬於英國、德國和瑞士,機上共三百多名乘客的民航客機,並將之囚禁於約旦境內,企圖脅迫以色列釋放巴勒斯坦囚犯。以色列拒絕後,巴解隨即當眾炸毀三架飛機。事件舉世震驚,多方發出嚴厲譴責。保守的約旦國王侯賽因在衡量過後,最終決定不再支持巴解,並要他們離開約旦。

巴解於是圖謀推翻約旦王室,敘利亞趁機在背後支援巴解對付約旦,約旦內戰因而爆發。約旦幸得美國支持,成功牽制敘利亞在約旦的軍事行動。最終內戰結束後,巴解被趕出了約旦,他們轉而把總部和根據地遷到黎巴嫩。

一九八二年,馬龍派政黨長槍黨(Phalanges)巴希爾.傑馬耶勒(Bashir Gemayel)在以色列和美國支持下,當選黎巴嫩總統。然而不到一個月,他卻在所屬政黨總部一次炸彈襲擊中被炸死,震撼西方世界。為展開報復,以色列軍隊被允許進入黎巴嫩,攻擊由巴解控制的南部地區,在當地血腥屠殺了大量巴勒斯坦人。當穩定與其接壤的南部地區後,以色列接著推進至首都貝魯特,持續打擊巴解在叛地的勢力活動。巴解此後基本上被趕出了貝奧特和黎巴嫩,總部只好再次搬遷,移師至突尼西亞首都突尼斯。

請班死仆街做客 想殺撚埋個主人 霸埋間屋 咁的人種都有人可憐
未有金家之前係乜水話事?
都唔明點解會俾到啲咁嘅仆街上位
真主黨係黎巴嫩deep state

佢隊準軍隊受伊朗贊助贊到火力大過黎巴嫩正規軍
一貫作風啦
咪同佢哋啲難/移民一樣
去人哋國家落腳之後再慢慢蠶食
光復黎巴嫩
唔知中國人會點尼
以色列滅撚晒巴解就啱
黎巴嫩版:Sir ,This way
佢哋嗰種心態太過執着,明明成個中東咁大,但連一個以色列都容納唔到
做世界警察真係慘
點睇美國係知會發生架啦
但係以色列搞出黎既野
班真主黨冇地方發洩就去搵美帝算帳
你啱啱有冇睇晒條片?

最後兩條靚女喺度開心唱歌,如果抗議或者悼念都會舉下牌同埋拎住條友張相
伊拉克係什葉派為主,唔出奇
唔緊要

嘈多兩嘈以色列好快打埋伊拉克
主導係伊斯蘭,但基督教人唔少

所以以色列其實幾勁,針對性打擊唔會搞到咁多唔關事嘅人死。
https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Lebanon
唔同信仰分區住都明顯
感謝巴打
真係聽唔明所以冇睇晒
啱啱睇多次陣又真係咁
包唔包頭係睇個政權係唔係世俗化
土耳其 突尼西亞 好多都無包
連登明明話平民都係恐怖份子
日本人
約旦、黎巴嫩好心接待班躝坦最終反咬你仲想搶你國家
呢啲咩宗教咩民族嚟
好彩呢個世界有美圖,唔係比躝坦搶咗你國家
得一個tone ,美國背後又搞鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞