Polyu Speed速大浪費錢千祈唔好讀 本人已後悔準備退學

142 回覆
388 Like 34 Dislike
講到明「銜接學位」

咪就係講緊DSE衰咗嗰班人先讀
2024年DSE咁容易入8大,都入唔到
本身都係浪費緊時間讀書
唔關係咪讀speed先
腳踏實地出嚟做嘢把啦
HKIE Building 考黎都冇咩用,人哋Civil佬冇job,拎住個牌就過嚟做PM騎住你(唔好理佢識唔識大樓)
R大起碼張cert係澳洲大學,速大係poly既學店
VTC R大四寶,Civil ,CM,EE,ME,香港外國野雞Top up,最出名架啦
其實國際城市就有呢樣野,香港都係重慶大厦,如果覺得唔滿意,就學北韓閉關鎖國,保證無外人入來
其實國際城市就有呢樣野,香港都係重慶大厦,如果覺得唔滿意,就學北韓閉關鎖國,保證無外人入來
咁多大陸人,有幾國際?
咪HKIE HKIS 個啲
你識唔識咖
我唔否認builder冇用
但考hkie civil做pm 咁撚on9嘅嘢都講得岀
係都考as la

d civil佬叫佢排programme睇contract都唔鳩識啦
同埋係咁國際就搵個外國老師(老外)教英文
成間速大都九唔搭八
我都話佢哋Civil 90%係唔識大樓,但main con 個期Civil唔夠job,又要養人,就係掉佢去做大樓,仲要過去做PM,淨係石屎廊屌2句,泥水裝修一句唔識就推比下面PC,總之就睇住個期就算,俊和都見唔少呢d經理啦

至於AS呢d,今時今日d公司都推成班人去考,人數比以前多,AP就話啫
公司唔同 未見過新世界同新輝呢d做開大樓
會俾civil 佬揸旗
一係pc上 一係老總上
揾班傻閪civil上 cost control都唔識 叫佢地去夾sublet qs又唔識
地產商背景main con,就一定係builder佬做話事,夾泥水夾裝修夾收口先係重點,最緊要件衫靚

土木佬/結構佬真係識條鐵only
某d自資院校(東x , mu lipace)連print quota都無
要print 就要俾錢
有print quota 已經好幸福
我仲記得排隊問嘢個professor話唔識廣東話,唯有同佢講英文,點知後邊個中國人講普通話可以頂佢個肺
入去一定係做愛啦 仲讀書
咁又咁講 既然咁多U都係大陸人教
最後尾都係睇你讀嗰科個目的做咩啫
讀完出嚟做嘢有冇用
講真Speed啲嘢專極有限
讀完又同你出嚟做嘢兩回事
所以最尾都係講認受性

你使鬼理佢讀咩人咩人教咩
香港人鬼佬南亞佬都有啦
印度佬教你仲難頂
講到尾都係過到佢啲考試

如果你要咩U life
讀得top up就算
你話要避開大陸人
咁真係去外國讀書會易啲

讀書都係晒錢㗎啦
除非你真係好清楚自己出嚟想做乜做邊行
如果求其搵啲嘢讀 就唔好咁多要求
始終香港依家個讀書環境同20年前都唔同咗
去都邊間都有大陸人教大陸學生
我印象中speed唔係俾嗰啲連cc都讀唔掂嘅人讀㗎咩
我個個 poly part time bre 係鬼婆,好似另一班係大陸人
冇,張cert係SPEED自己出,唔係理大
HKCC仔,我想趁Asso就上莊啊!
靠佢地走資養教授
但即使如此,我都堅決反對PolyU SPEED搞Cap. 320,到時脫離同PolyU嘅關係只會仲衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞