柯玉華律師事務所有嘢講 !!!!!

179 回覆
98 Like 6 Dislike
之前買賣都係allen overy ,跟得算好
2無用,有心騙就點寫都一樣,而且not permit 都無分別
4 你班窮鬼比AA就幾十萬,律師費幾千都嫌貴,一個bankruptcy search 一次100,litigation search 300-500,做無問題,不過要加錢,而且做只係到做那一刻,之後有新野就又要再做,做得幾多次?
政府有決心就用國安拉鳩佢先講
唔覺得咁多賣家俾你託管到尾
所有買賣合約都應該update做更為保障買家先啱

依家個律師&賣家擺明走法律罅
搵 A&O 不過幾錢?
而家樓市咁嘅樣,唔俾咪唔買囉

今次單嘢太震撼,冇咩重要得過好好保障自己
一見到近年有借財仔嘅,就要極度極度小心啦,財仔, 20匣以上呀

夾硬要買嘅話,成交前一蚊訂都唔會俾佢啦。

同埋買樓嘅準業主,好心唔好慳律師費,簽臨約之前已經要搵律師,係臨約,唔係正約!
良心嗰個post有人提過大細訂寫都要小心

大約話臨約定明係最終交易前,賣方只係已信托人形式hold 起舊 deposit ,咁佢就可以比財仔更優先攞番 deposit,咁就安全
最緊要係1

臨約定明係最終交易前,賣方只係已信托人形式hold 起舊 deposit ,咁佢就可以比財仔更優先攞番 deposit,咁就安全
但係佢最終都破埋產,trust money都唔會攞得返🤔
層樓買左之後應該會有錢淨?
同埋破左產都要還錢,只係無咩可能還得晒,trust money應該可以優先攞得返?純估,唔熟
信託唔會跟人破產
但信託係跟條款做事
要訂得好清楚咩情況買家可以攞返啲錢
否則都係扣住
而且即使訂明細則
遇到爭拗都一樣需要通過仲裁或和談解決後先能夠按判決執行
所謂嘅信託人破咗產,又要搞一大輪訴訟,咁先攞得返啲錢(如有,同唔知幾耐),咁對買家其實都冇乜保障

夾硬要買嘅話,點都唔放訂
以前賣市就無得講
依家買家市呀

同埋搞兩單 (加埋胡說之前講另一單) 咁嘅嘢
政府又唔改例
都係保障自己啫
香港大把律師樓,為安全總之唔用呢間先
睇嚟要整個買賣律師樓blacklist
起碼都叫有一線生機
更新查冊有撚用咩
轉過頭又借過
政府啲兩個口肯做嘢先有用
重要認住邊個律師處理,遲下佢轉去第間照樣可以搵食
係咪要請返呢個律師飲茶
你知差人做野 唔使人教
可能會lai 東張西望
有錢人:為啖氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞