舊公司出多左糧

308 回覆
77 Like 2820 Dislike
有晒RECORD你打過佢工, 佢出錯比你, 唔等於你係可以合法袋落袋,
樓主可以試下唔撚拎番出黎, 睇下俾人CHARGE你咩囉.
一係即刻走佬以後唔番香港, 唔係一陣搵定錢請律師, 仲要輸撚硬.
由得佢哋啦

樓主都已經認咗 “離職月尾舊公司出多左一個月糧,一份Autopay,一份cheque。”

佢有認知呢啲財產唔屬於佢,仍然繼續諗住永久地剝奪舊公司財產,後果自負
咁樓主咪叫左佢舊公司用正常途徑搵銀行攪羅
佢舊公司唔做仲有咩計?
你傻b轉錯錢俾人
人地唔還,你係告唔到人刑事
5萬以下自己去小額錢債自己搞
你係咪舊公司會計部呀?
咪叫左你搵銀行攪羅, 等緊你攪你唔攪又要人轉數快比你咁唔合程序
如果佢公司去報警落口供, 提供到樓主就業記錄,
及個次係相同月份俾左2次相同金額樓主,
亦已向樓主要求退回多發金額而樓主唔退, 已經係可以被CHARGE懷疑偷竊, 呢D CASE最撚好做, 有晒地址證據, 差佬一定搵人跟, 呢D CASE點會無案例?
樓主一於唔好還啦, 還錢正撚樣.
唔撚識去問下AI啦DLLM柒頭.

在香港,如果收款人拒絕退回誤入的款項,這可能會牽涉刑事責任。根據香港法律,這種行為可能被視為盜竊或不誠實取用財產。有一些案例顯示,收款人因拒絕退還誤入款項而被起訴和定罪。

例如,在2018年,有一名男子因為拒絕退還誤入其戶口的款項而被控盜竊罪,最終被判有罪。這表明,香港法律對於這類行為是有明確規範的,收款人有義務退還誤入的款項。

如果你遇到這種情況,建議立即聯絡銀行和警方,並保留所有相關的交易記錄和溝通記錄,以便進一步處理。

希望這些信息對你有幫助!如果你有其他問題,隨時告訴我。
警察點會幫你做收數佬
你有無新聞話警方出手贏到
呢句真
又或者點知舊公司係咪想借樓主洗錢
所以樓主咪理佢
由佢舊公司慢慢搞
又loop
你都ON九, 去到差佬度, 仲同你收數?
係落CHARGE呀, 柒6.
樓主一於唔撚好退番比銀行, 等舊公司報警啦, 一定無事架.
唔關事,公司報警唔會受理

除非公司要求銀行聯絡樓主但樓主拒絕警察先受理

公司都未同銀行做野,關樓主乜事?
佢一日唔用個啲錢都冇事
你呢段野係公司搵銀行要求樓主退錢樓主唔退先charge到

而家樓主叫會計搵銀行但會計唔搵
屌啦,渣打咪亂咁郁我啲錢囉,解釋都冇個
多咗果份係娛樂費

***由頭到尾樓主無錯無犯法,都比連登佬兇要坐監,wtf
幾個月 你唔報定警備定案話有來歷不明既錢有啲牙煙
宜家係出糧喎,有咩來歷不明

係hr 單方面私底下打黎同你講出多咗,都唔知真定假
似佢玩嘢多啲
明明搵銀行係正常程序
只要你主動備案 就唔會有責任上身 你報話懷疑佢叫私人轉係洗黑錢都得 只係個紀錄嚟
你唔還同有意圖據為己有就梗係
但樓主明顯無意據為己有
只係擔心對方嘅處理方式變相洗黑錢
於是反建議對方聯絡銀行跟進的話
係完全唔符合盜竊嘅控罪元素
在2018年,有一名男子因為拒絕退還誤入其戶口的款項而被控盜竊罪

有冇新聞
唔好AI作當source 喎
想知樓主要求對方經銀行處理呢一個處理方法可以點prove做「有意圖永久地剝奪舊公司財產」
連登仔習性:知其一不知其二
自己報警備案先,話啲錢來歷不明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞