舊公司出多左糧

308 回覆
77 Like 2820 Dislike
離職月尾舊公司出多左一個月糧,一份Autopay,一份cheque。

會計部打黎話月尾轉數快返條數比佢地,話係行政失誤。
我無啦啦收多左錢,張cheque又無show邊個入比我,我話入錯數唔關我事叫佢通知銀行,再叫銀行通知我,會計部死都唔肯,話銀行唔會處理呢d野。
你無啦啦入多錢俾我,我都唔會處理呢啲嘢。

「咁你即係玩野姐?好呀,咁我地搵勞工處搞。」
乜勞工處唔係保障勞工嘅咩?我唔知,但我cut左佢線。

比返佢多一事不如少一事
比你老母,我入錯數嗰陣邊個幫我呀?
張支票拎個時無簽名咩
樓主敬酒唔飲飲罰酒
洗定個八月十五啦
銀行會幫手搞
只係冇任何權力強硬咁郁你戶口嘅錢
佢地只會聯絡你 叫你轉返
依家咁多洗黑錢
我都建議樓主堅持用銀行做中介去處理呢件事
Btw 就算狗同勞工署搵你都係咁講
你可以由得佢地採取正式程序嘅,雖然你最後會輸,但你可以哂下大家時間同金錢
我由始至終都冇諗過不合作既,但呢筆來歷不明嘅款項,令我銀行Starman嘅流水賬解釋唔到,我叫佢寫個證明俾我或者通知銀行再採取行動,佢地都唔肯,堅持要我轉數快返比佢地。咁我都要保障自己㗎,有乜嘢你公司
左手交右手勢一洗咗嚿錢咁射都有排煩,我想啲野係行正途姐
會計部柒咗,梗係唔想搞大件事
如果張cheque係佢冇問過你就入咗落你戶口嘅話,係可以唔洗理佢住
係咪女?
程序上無錯,錯誤轉帳一方要填表通知銀行,銀行再問你有無爭議,否則個個轉完數就話轉錯數可以退錢,就會大把人用來詐騙
正途一定係佢地自己同銀行搞,銀行再通知你

通常銀行會叫你去分行簽野..... 你可以一直話約唔到時間處理玩鳩下人地

但錢就多數無得吞,不過所有野經銀行有晒白紙黑字就無爭拗

千奇唔好自己同人地會計部私了,你又分唔到真假,到時人地話收唔到錢/有人吞左你就on9
搵勞工處有9用咩
不用話搵法務部出信俾你
唔知你係咪用支票機入同入左幾耐,之前有聽過新聞有種手法係比支票你,然後用機入,機入雖然條數係ebanking 見到,但係暫時,過一兩日後張票彈左,筆錢會消失。
如果真係咁岩佢彈票+你又過左筆fps比佢,咁就變左你唔見錢。
所以支持跟手續叫銀行搞。
直接叫佢直接搵銀行搞啦同埋銀行會收返佢service charge
你咩都可以唔使同佢講
你話要銀行做完全正確㗎
舊公司會計自己7咗唔想私了先叫你咁做
唔好柒咕碌緊信咗佢
如果佢再打黎,你去舊公司通知返個舊上司
>離職月尾舊公司

已完
叫佢跟返正確程序行事
一時三刻又話出多左糧叫我俾返佢仲得閒
會計部條八婆仲要大9我話一係我搵經理同你講,我話你搵邊個同我講我都係講同一番說話㗎啦,見我唔肯就咁轉返俾佢,就話你玩野我同你玩野
叫佢報警備案先?
態度咁差就唔好理了
啱呀
佢做錯野
梗係想快d搞掂當冇事
拖到出年年頭audit對數佢咪大撚鑊囉
佢仲要兇鳩你喎
Block 佢老母臭閪啦
又唔係同事駛撚客氣
你有時間得閒慢慢攪咪得
比著我冇呢D心情就入番比佢地算
比佢老母喇

佢做錯嘢咪自己去攪 離咗職仲要上身 同佢講掉撚轉佢會唔會去攪?
做錯野仲咁撚串
支持揸正黎做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞