舊公司出多左糧

308 回覆
77 Like 2820 Dislike
係 但罪成可以坐

一直表示願意還錢就唔使坐
你呢個講法 你要講返懷疑嘅理由 再睇個官受唔受

如果依樓主講嘅只係要求透過銀行處理條數 咁就完全冇得輸
銀行做完佢要做嘅嘢
淨返低報唔報警
後續係點係你要做嘅野
我記得得前面有人講咗
唔睇銀行信唔聽銀行電話其實吹你唔漲
你唔睇信 唔聽電話 可以有好多原因 例如你忙
但你都係冇拒絕還款
即係除非係司法機構嘅信件,如果唔係,唔俾答覆照計都唔會當係拒絕
你以為啲錢俾咗你就係你嫁啦
唔知會穩陣好多 唔答我覺得可以搵官判你係咪拒絕
要退翻嫁
你可以叫公司通知銀行 經銀行通知你對方入錯數
由於責任不在銀行 照計會叫做幫佢通知下你
你可以話忙拖一排先慢慢攪撚鳩個會計
但戶口最少要有呢條數擺係度 唔好諗住唔還當係自己
留名睇結果
一定唔係轉數快過錢囉
點知轉完之後有無人認數
經銀行入數就經銀行退款
轉黎轉去 , 點知係咪洗黑錢 唔通入錯 300萬 , 一個電話就要轉畀你
無公司信+公司蓋印 一律當吹水
就算戶口多左筆錢來歷不明 , 全香港有700萬人 , 其他人入錯唔得咩 , 應該要提供銀行證據證明支出戶口係佢公司
係 , 可能係黑錢呢 ?
我銀行statement淨係睇到交換票,唔知邊個入
支持樓主
等銀行處理啦 其實無論發生咩事都係咁揀
任何其他方法都有風險

你只要唔好拒絕還款同唔好洗左筆錢就得
冇話你錯
只不過我嘅做法 就算證明到條數係黎自公司嘅都可照用
其實就係等銀行通知就得,
千奇唔好亂咁入任何戶口,
到時嘔突或者有咩上身就大獲
其實係你先要有足夠証據
對方知道e筆錢唔屬於自己,而意圖保留
你通知銀行,銀行有通知佢而佢冇理
有齊料先說服差佬開file 刑事查

最難係差佬開file做個步
可以要求銀行寄雙掛號同書面証明佢哋有聯絡對方
樓主個case佢前公司已經通知左佢筆錢唔係佢,樓主己經認左知道,如果對方有相關証據,
前公司搵銀行通知,樓主唔理一樣夠做

樓主,堅持等銀行通知,
銀行叫你簽退款就去簽啦,最正確程序
後續就係報警
報警重點唔係你追佢錢,如果咁係錢債糾紛,係文事索償
重點係証明對方知道財產唔係佢,
而佢有意圖保留
咁就係盜竊,係刑事

我追過一單,玩左半年
最後CID幫我追返
你既諗法絕對正確
MA係有指引比銀行
你前公司應該通知銀行,再由銀行通知你銀行,再由你銀行通知你去簽退款。
冇收到通知同收到唔理喺兩樣野黎

如果收到掛號信就冇得話冇收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞