舊公司出多左糧

308 回覆
77 Like 2820 Dislike
報警咩輸晒,人哋話想經銀行處理,唔想私下處理咋喎,咁都唔得
而家哪我親臨公司交現金,佢都傻傻地…
呢條傻閪肯定係啲人哋轉錯錢俾佢,佢就即刻轉返俾人
小朋友可能唔知銀行可以擔當中間人呢個角色
叫佢同銀行申請咪得,到時你收到信簽個名,條數會喺你戶口自動扣
仲要去公司交現金,hi大左
首先,佢搵你搞你唔一定會得閒,香港人好忙

其次,對方貿貿然比個戶口你入,點知咩戶口?係咪scam?樓主啱,叫佢出信經銀行,跟足程序

最後,佢再煩你,你就話一係跟正常程序搞,一係唔好搞,我唔識唔會亂搞,聯絡好銀行先再通知我,我好忙唔一定聽到你電話
好明顯對錯數果個同事呢排驚到瀨屎
佢梗係想私了
佢同董之英個校長差唔多咁撚大鑊
除非佢自己填數囉
拖到最後要同公司認自己做錯嘢
勞工處無出多糧依樣野 應該搵小額呀
炒左個HR佢啦...廢到
勞工處只會處理出少糧
證明佢真係好心急
你要預埋如果佢抄到上你屋企直接揾你
你到時點應對
傻傻地
Send email俾佢阿頭叫佢經銀行處理啦
叫佢通知銀行過返數去
絕對唔會現金俾返佢

一係出返支票要佢簽收+印埋公司印證明收左
email確認返
叫ICAC 查
有錯請指正,我咁睇:
你好難證明任何一條數係「過錯錢」
正式口同鼻拗
等於我爭你錢
我過咗數畀你
唔鍾意又報去銀行話想收返,因為我「過錯錢」
咁得唔得?
公司要證明都有好多野要煩
同埋銀行係咪會嘥資源去處理呢件事?
公司另外要揾公證行去做?
做到
銀行都有正式程序做呢樣野
問題間公司肯唔肯搞

最緊要係雙方都經銀行確認左
呢單係過錯數既事
Keep返對話紀錄
你有要求經銀行正常途徑, 同意會退款
咁如果樓主唔肯還,會發生咩事?
因為我做銀行時係見過有客撳機過錯數(其實好難)比個陌生人
然後佢要我地幫佢攞返
當時經理係幫佢出信比收錢果個人要求佢退還
但講明對方唔肯就冇計
亦唔會因為咁而凍結對方戶口
仲要現金, 無record
你話懷疑利用你戶口作犯罪行為, 洗黑錢
會報警
咁就可能要上小額
俾人告(刑事)

不過無人公司會行到呢步
哂時間又哂錢

如果係我
我會都係銀行通知左就會叫銀行退返

因為過錯數呢樣野
好易俾人利用來詐騙/洗黑錢
銀行所以唔係咁易俾你轉返筆錢
一定要雙方確認先得
直接轉返比佢佢會計入條數都好煩
你official出左個email話你收妥封信,但寫明叫佢地同銀行申請cheque copy+record作參考,再叫佢地經銀行出信比你退回筆錢。跟住記住留返信email copy。
岩呀
一陣報稅個陣報少左又要俾稅局追
我想睇下點追..出律師信?
佢都痴鳩線自己做錯野仲大返你轉頭
你跪係到求我我都可能要諗下好唔好晒時間同你搞啲咁既野,仲要咁撚臭串直接屌柒返佢啦洗撚俾面佢咩
呢d留返畀過錯數果個人諗啦
樓主完全冇責任理呢d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞