浴室寶其實用13 A定20 A?

350 回覆
2 Like 48 Dislike
正常你做電箱 已經預左rcd 係到 唔洗加
一個rcd 唔止對一隻mcb
除非你後加啦
冷氣
人正常掂唔到既地方=燈
怕死可以燈都裝埋
其實我覺得浴室寶咪抽氣扇加電熱咋ma
點儲唔夠力
窗口直出 你關左窗應該仲好力過天花式添
一塊冇制嘅制面咁囉
收嘅錢咪一樣
而家有700電位都偷笑啦
兩年前問過十間左右都要750-900一個電位
20A一半要雙計 有啲就計1.5位
如果MCB獨立位再加一
未聽過20A係計制面 你係咪好耐冇裝修
做乜勁
可能可以整係窗口隔離 唔洗再拉去門口
慳一個電位 慳小小咁囉
雖然我單相用電爐
但可行情況下都係建議非三相電有煤氣用番煤氣爐
20A 速熱 可能都夠洗嘅
不過一定冇煤氣咁爽
用開煤氣又真係未必會轉
但係裝修嘅人 同 公司
template 係門口 3個制面
你要平700 1000 咪叫佢扣1個囉
用緊單相儲水爐 沖到15min 下一個人要等30分鐘
正常就除左燈都會經水氣掣 你見電箱燈mcb中間會隔住左舊野就係水氣掣 但其實坊間落手做 好多師傅冷氣掣都會唔經水 避免跳掣 呢樣野跟例一定錯 但….. 唔洗翻手又比客煩
一般等同6吋抽氣扇
不過8吋抽已經大過浴室寶一半抽力
mcb 跟way收啦 邊洗睇A數
10A 同 32A 可能買料只差幾十蚊 甚至冇分別
一般人亦都唔輪到你管mcb board 點排
1個 lump sum 再計制面數就寫完
裝修經驗的確係冇乜
屌你老母死窮閪未撚用過浴室寶呀?
上淘寶有隻係制面設計既遙控制
我都唔知叫乜野名 你可以搵下香港有無得買

但唔建議直接買淘寶 用用下會無左遙控嘅功能
佢是但一句 可能唔啱例 你已經唔會想為果700-1000蚊煩
係狗d 但現實係咁
其實浴室寶最用電既地方唔係風扇果part
係加熱果part
冷氣邊度講一定要rcd?
如果剩係32A果啲有經水氣掣,20A獨立果啲無經會唔會好危險
佢而家講緊開關,
你講既係mcb
之前做左好多research,如果屋企有女人長頭髮,水壓低基本無可能,女人鐘意43度,凍天搞唔掂。

男人短頭髮,38度都接受到應該還好。

仲要睇住邊區,如果水溫低,又再慘啲。

好多人唔夠電裝左即熱頂唔順,成套要再轉。

最主要都係凍天同水壓,如果要就住就住,不如買個大容量儲水式。
cctoy
最開頭應該係講開關,
但好多巴打以為講緊mcb
成本還成本 裝修佬要將利益最大化嘛
好似孖蘇明明工序同單蘇一樣 有啲都話要收2位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞