浴室寶其實用13 A定20 A?

350 回覆
2 Like 48 Dislike
你師傅食水好深
6000w未好大?我睇左個隻係3000w 6.5L係未差好遠?
Cctoy又瘋狗症發作
因為有d裝修公司20A當計2個電掣收錢
固定電力裝置唔可以用插蘇
Direct Online 嘅電器

Starting current 係 rated current 6 倍呀
即係係要20A?
係 3kW要配3L/min左右花灑先得
6.5L/min好快玩完

其實條數好易計 你當3kW每分鐘煲到3L水
你預熱5分鐘煲左15L熱水
用6.5L/min花灑等於每分鐘流失6.5-3=3.5L熱水
即係煲5分鐘只係夠你用4.3分鐘

同埋速熱本身水箱都細過處死式
你想預熱耐啲都會有上限
計6倍 32A都唔夠頂啦
咁6倍話20A都唔夠用wor
6x6=36A
抽氣扇得幾十W
當8倍其實都係+多1-2A only
傻鳩
浴室寶唔係抽氣扇
10粒2A電池就得
作為一個有B牌嘅電燈佬

我完全唔鳩知上面討論緊啲乜撚野 13A 20A(可能係講緊門口個燈制?)

1. 樓主隻浴室寶,可以係你個總電制箱加一條 獨立嘅 20A type C MCB (唔洗經水氣制)再獨立拉一條 2.5線 ,經一個獨立 20A 有燈曲架制

2. 直接用現有果條廁所32A蘇氣(己經RCBO),廁所外再加一個20A 有燈曲架制 拉一組2.5線就掂

我純粹建議 樓主用曲架制原因係 用普通燈制有機會有回頭青電鳩死你

你唔用我都吹你唔漲
因為個摩打都唔係1300W
就算10倍 13A都會夠
原本就用錯數計
可唔可以講隻牌子嚟聽吓
因為我見大部份速熱水爐都係3kW
即熱式先有6KW
你得發熱果part 先1200W鬆d
發熱線冇起動電流
即係就算計埋摩打果part max 電流大概係8-9A
唔同 type MCB 有唔同 tripping time

你望吓屋企個總電制箱會發現 冷氣機果條 MCB 會寫 C20/ C32

而燈係寫 B6
可以,唔少浴室寶都有抽濕功能,如果你唔介意電費的話
上面討論其實應該一直講緊條橋
MCB 用type c 同 用曲架制 應該係毫無疑問
只係講緊條MCB用16A得唔得
唔係大部份都係咁?
一次買落好多
電爐又啱 煤氣爐係oversize左
唔洗次次諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞