浴室寶其實用13 A定20 A?

350 回覆
2 Like 48 Dislike
咁叫咩呀

大陸好似都唔係叫呢個名
你講緊浴室寶定冷氣
開住heat mode乾衣
但最後成個廁所keep住3x 4x度
反而incubate D 菌
D衫仲臭過我碌鳩
兩樣都係
不過舊插座唔改動好似唔洗轉都得, 但係樓主應該係大裝新整?
有暖氣好用好多
冷氣正常個個都落
浴室寶就睇人啦 我屋企自己落手整就無落
Google 下 inrush current 係乜先啦
唔係下下計W
唔關fixed 定 non-fixed啦
就算計 冷氣都係fixed device啦 又唔係座地有碌果d

CoP 淨係寫socket outlet circuits 要
而冷氣佢另外叫separate circuit 所以係唔洗rcd
我嘅理解係咁
你個spec已經寫咗6.1A
所以如果你條線淨係得浴室寶一樣嘢用
冇燈冇電熱水爐冇插蘇位嘅話
就夠
有的話就要睇你嗰條13A線仲包咗啲咩
劏房窮撚淨係識抽氣扇
係未你老母臭閪
因為固定電力裝置唔係指個電器係唔係固定好

https://www.emsd.gov.hk/tc/electricity_safety/electricity_information/sub_divided_unit_electrical_safety/index.html
6. 插座線路必須由電流式漏電斷路器(俗稱水氣掣)保護。
點走都唔影響
一係獨立MCB,一係跟廁所個loop
唔會影響rating
你呢個咪講緊 ring socket果d
冷氣係另1個section 講的
咁正常做法就做咗個20A燈曲係門口,唔會直接入廁所,咁如果樓主再叫人係廁所加個開關係咪多餘先
咁如果原先已經有個燈曲係出面,唔通又要特登拆咗佢咩
但宜家佢好似係全爆新造先可以咁玩姐,正正常常冇可能直接入廁所
你後面行ring定radial都唔會影響個插座漏電架
係呀 但係CoP 要求 socket outlet circuits 先一定要有rcd咋嘛
你個高位 3腳蘇專插冷氣應該係不包括在內
咁你要搵返出黎先有得傾
大部分人都係咁做
你呢個先係正常情況
認真答你 因為1330w以市電220v計電流大約係6A左右,而廁所個插頭由電錶箱拉出黎之後未必得一個浴室寶用緊,而浴室寶都屬於高功率嘅家電,所以用20A係穩陣少少,13A其實係夠。
裝修師傅話,低v數又同浴室電器share 同一條線

條線會快d老化,一老化,會電壓不穩,唯一方案係鏟底重做

講緊幾年後發生
煤氣爐撚駛20a 條友水9你
因為煤氣爐個個位通常喺預夠俾3千w儲水式處死式用 公居屋唔包家電嘅樓都係咁 等你有得揀用唔用氣
不過你重新裝修有冇需要就自己決定
MCB 定 水氣制

屋企正常得蘇氣會經水氣

普通電器直接用條地引走
有 17A 橋咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞