浴室寶其實用13 A定20 A?

350 回覆
2 Like 48 Dislike
你係咪用開自己老母做人體浴室寶
啱啱6.1A
理論上就可以駁燈氣不過燈氣通常都係全屋共用
浴室寶 = ventilator 係好單純咁換氣,只係豪華版抽氣扇,而抽濕機係有 evaporator & condenser 或者熱石或者兩樣 combined 我喺外國都係用抽濕機
浴室寶出暖風,但又唔係乾衣機嘅 level
無記錯法例係針對地線外露
所以應該係所有插頭
係咁岩浴室寶唔係有d用電量高既摩打先可以少理 你冷氣果d計2倍又冇預buffer包你跳掣跳撚到傻
3腳插都叫地線外露?
quote例研究下
應該係(4), 睇多次好似其實話晒三隻腳
不過都係有加安全過無加
11.對地漏電電流及接地故障電流
(1)電路須設置有效設備,以防止接地故障電流及危險性對地漏電電流持續存在。
(2)凡電力器具中載流導體以外的金屬部分,如在導體的絕緣性欠妥善時或在該器具發生故障時可能充電而導致危險,則該金屬部分須以能導致安全釋電的方式接地,或須設置其他的有效設備以防止發生危險。
(3)凡電力器具的金屬部分已按照第(2)款的規定接地,有關的電路須以下列器件保護,以防止接地故障電流持續存在 ——
(a)符合第9條規定的過流保護器件;或
(b)電流式漏電斷路器或功效相等的器件,
用以及時將有故障的電路自動截斷,以免發生危險。
(4)凡電力器具的金屬部分已按照第(2)款的規定接地,而該金屬部分可同時接觸到非組成固定電力裝置的頗大面積的外露金屬部件,則該外露金屬部件須有效地連接該固定電力裝置的總接地終端。
(5)第(4)款祇適用於 ——
(a)在1985年1月1日或之後安裝完成的固定電力裝置;及
(b)在1985年1月1日或之後經過相當程度改裝的固定電力裝置。

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap406E!zh-Hant-HK
呢度講要接地咋嘛?
3a b 都寫係 mcb 或 rcd/rcbo
冇話一定
安全d應該就係嘅 始終mcb 唔係for 保護人
有水氣13A都做接線啦
如果你浴室寶係用13A 蘇接,跟例書佢應該當係A3 radial , 落20A mcb。
呢個算唔算係接線?
直接睇例都係有d難明
都係跟11j 無寫例外姐係全部都要
算,正路浴室寶都係用fuse蘇
多謝你
點解係用A3
我估無人會用A1 同 A2 ring響呢個application。或者可以用15A final configuration。
用肚臍掣嘅話,10A mcb 多夠做。
我就係針住11J 個字眼嘛
socket outlet circuits
socket outlet 專俾AC 係咪都係socket outlet circuits 嘅一種?
所以先quote埋6E 同 26A
呢個table 係用喺 一串 3腳蘇 ring/radial
唔適用獨立way mcb 咁size啦?
所以我都係覺得11j無寫明例外, 理應全部都計
6e叫你獨立電路, 26a叫你用雙極掣, 無提mcb添 唔通又唔落咩
我嘅觀點係前提如果final connection method 係bs1363, 要求都要符合 section 6E 規範,因為6E (3) 其實係有提及獨立電路以bs1363 規格供電予 6E3b,c,d - 包括electric water heater, permanently connected space heater, air-conditioning unit, 浴室寶有發熱線,有大機會跌入permanently connected space heater類別。 所以我先會覺得用fuse connection unit 唔用socket 先可以係例外。
咁樓主諗住 3腳蘇俾抽氣扇同浴室寶 咁佢咪要落rcbo/rcd?
雖然應該main income rcd 有包埋呢2條氣
就係獨立左所以唔洗跟果個table
果個係俾 串起嘅 3腳蘇去參考 否則唔會有最右果棟 max area
好叻呀quote 01
不過暖風機還暖風機,係抽氣功能
你要咁精準咪叫浴室抽氣暖風機囉
咪睇吓條街有無人咁叫? 行內都係叫浴室寶,死毒撚唔出街就喺度扮正字特警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞