浴室寶其實用13 A定20 A?

350 回覆
2 Like 48 Dislike
你計數為左對答案既
x6會爆數所以就x2
大陸好似叫浴霸风暖
睇下個跳制咩type啦,常用嗰啲得個一瞬間高電流唔會跳
佢夠薑用 C10 都得架

C10 可以頂 10kA start current
係講mcb咩 以為講緊廁所門口開關
上面個spec都寫6A啦,啲starting current 根本唔洗理。不過有啲真心膠嘅電工係發自內心咁認為條fuse係跟starting
你個概念好似撈亂左
普通家居裝修點會理 Isc
同埋咩type 咩A 都會有10kA㗎啦
亂估:安裝說明話要用「電源全極開關」all-pole switch ,曲制就係全極開關,所以直接用 20A
真係得?聽好多人話會忽冷忽熱,水壓極低,洗唔到頭,凍天唔夠熱,裝唔過,連賣果個都唔想賣比你,有錢賺都唔想呃你。

唔夠電只夠洗手用,沖涼就唔夠用,除非你真係好低水壓都接受到。

唯一聽成功既係偷雞裝8kw,全屋熄電器沖涼。

廈天還好,最重要凍天講緊水溫15度要即熱到40度,應該搞唔掂。
煤氣爐啲電只係用黎打火果一下 同埋控制面板顯示
係用極少電 少過0.5A 20A大成40倍喎
有時啲裝修佬會燈度借氣 連13A都唔使
其實所謂黑廁,有無得加D乜野(紫光燈?)可以無咁暗無咁易發霉?
咁開關 大左有咩所謂
睇下佢報幾錢姐
空氣淨化機 同 光d嘅燈泡掛
極速睇完速分認真覆樓豬

你本身住村屋?
正常出面巿區樓 公居私99%隻制唔會係廁所入面
建議講多少少背景

答左你先 你依隻浴室寶拖13A絕對無問題
但首先你條電係點拎電?
拎燈制電定廁所既制面電?

我當你係公居私樓 如果你用窗口附近嘅掣面拎電
絕大部份浴室寶都可以直接拎電
因為果個制面通常都係for抽氣扇/熱水爐
當然唔同地方用法都唔好
不過你隻浴室寶唔係食太大 用13A問題不大
直接「暫」落制面就得

13A同20A最大分別係個佢個保護上限
簡單黎講 過左3000W先諗用唔用20A

千奇唔好用燈制電 無水氣制一漏電真係會出事
傻撚咗呀你 傻閪

唔係叫咩
搭單問其實浴室寶如果剩係用遙控開關,唔洗啪掣咁應該整咩電掣?
32A乜都夠 買隻靚小小 針線針好少少 如果唔係好易有火花
屋企部暖氣 暖風機 同移動式浴室寶
都係 普通 13 A 插座直用
就算冷氣機,3/4 匹都唔駛20A
但師父照用20A 燈曲

不過,20A 收貴D 咩? 計制位數量計錢炸喎
如果師父話20A 要收貴D ,你換左個師父佢
上面叫浴霸
好似話,煤氣熱水爐都係門口做開關掣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞