率先體驗Android版八達通! (6)

196 回覆
2 Like 1 Dislike
3叔唔係本身內置嫁咩
Smart Octopus in Samsung/Apple Pay/Huawei Pay係用內置嘅Security Element,按需要可以同時Support NFC-F
Android 版八達通係用HCE,咁樣就算手機冇Security Element都可以用
但係技術所限,只可以用NFC-A/NFC-B技術
我都係用緊呢個版本, 暫時都無咩問題
留明學野
咁點解三叔pay只support香港行貨機?
之後Goggle Wallet八達通應該外國機都用到?
因為八達通公司主要希望遊客手機用旅客八達通。
旅客八達通主要係賺外幣兌換港幣嘅手續費為主,而且只有旅客八達通先可以用外國信用卡/扣帳卡進行增值。
Samsung Pay理論上都可以有,原因可能八達通公司避免旅客以為所有Android 手機都可以用,因為個程式一定要上載喺Google Play Store/Samsung Galaxy Store。

不過遲啲Android版八達通所有功能都會同Apple Pay睇齊,因為Easy Park同八達通自動增值(經轉數快)都係得Android版八達通/Apple Pay有份玩,Samsung/Huawei都係冇呢啲新功能。

另外,八達通喺常見問題或許暗示咗一啲功能。
例如呢一個:
會唔會有埋citi bank 八達通??而家得iphone 可以轉citi 八達通
呢個只能夠睇citi Bank 肯唔肯畀八達通公司搞
佢一陣唔肯,八達通公司都冇辦法
想問下轉實體卡入去個果月,上個月交津拎唔拎到?
想問我刪除咗張AN8仔, 退款去8仔銀包, 但佢冇個取消8仔既編號比我,
搞到去唔倒交通津貼個網申請轉去第2張8仔.

email冇人回 電話冇人聽, 想問可以點搞?
unlock bootloader?
乜都無做啊
打電話打到有人聽為止

想問下如果拍卡嘅時候,不過你彈依舊嘢出嚟,一定要揀左先拍到要點搞

ps:NFC已經set左預設用google pay
睇落你將八達通app裝咗落兩個profile?
厲害,一言驚醒本身想pass google個strong integrity,所以想整多個沙盒出嚟
有冇人試過Google pay 增值左兩次,但係淨係增到一次錢?

退款要等幾耐。
https://lih.kg/CqcJurX
我之前八達通失效,冇得轉交通津貼
呢度分享返個教學,但係最好將八達通真係因為失效先去轉。

搞掂 收埋皮
八達通員工你地冇心搞就唔好搞啦
幾個月啦 嘥大家時間
一齊享福

我個都未正常翻,唯有等16號轉翻stable之後睇吓點
用唔返的話 交津都唔知拎唔拎到
其實應該係An 15 Beta突然過唔倒Integrity事,你試吓去Play Store download Play Integrity API Checker去檢查吓
cls 銀行app都冇咁嚴
我7P就係無啦啦得翻Basic Integrity所以個An八達通廢咗
我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞