率先體驗Android版八達通! (6)

196 回覆
2 Like 1 Dislike
1)體驗版正式開始?

體驗版已經正式開始
(Source:官網)現階段Android版八達通(體驗版)暫只開放予特選八達通客戶參與。

2)點開卡?

第一,要有八達通戶口
第二,填Android版八達通申請表格

第三,等八達通批,快則幾日長則幾個月 (規律似乎係分批開放, 每隔一個月至幾星期就有新一批人獲批)

3)An 八達通冇辦法add入Google Wallet,係唔係正常?

(Source:官網)要把你的Android版八達通加至 Google 錢包,請確保你已完成以下步驟:
- 將Google Play 服務和 Google 錢包升級到最新版本
- 確保Google Play 服務版本為 24.12 或以上,Google 錢包應用程式版本為 24.10 或以上
- 使用你註冊 Android版八達通「體驗版」時所登記的帳戶登錄 Google 錢包
- 重新啟動裝置以更新裝置設定

另外剛剛獲批頭幾個鐘係未即刻加到入Google Wallet嘅, 要等幾個鐘之後先加到

4)喺An 八達通卡入面見到有得備份An 八達通,究竟有咩用?

備份之後可以換An機嘅時候轉去第二部An機度,但係備份只可以還原一次
備份之後部機就用唔到Android八達通, 揀番「還原此卡」就用得返,但個備份就會無咗

5)發現問題點樣反映?

官方途徑係填「Android八達通意見問卷」
另外呢度有八達通員工疑似有Mon住Post(已經半證實),所以發現任何問題都可以直接寫喺度

6) 唔小心剷咗App / An 八達通已停用,可以點算?

可以申請退款,退款之後就可以開過張

7) 點解用An 八達通好似慢過卡/三星八達通/生果八達通?

三星/生果八達通係用eSE,Android八達通係用HCE,兩種技術唔同
官方喺訪問有提及用HCE原因係可以兼容更多不同品牌嘅 Android 手機
原則上應該只要手機有NFC,Android 12以上,有Google Play Service就用到Android八達通
但用HCE嘅缺點就係軟件模擬容易受OS限制而影響速度 (eSE因為係獨立安全元件所以速度唔受干擾)

8)WearOS可唔可以用An 八達通?

目前未有資訊話WearOS都可以用,留意後續消息

9) 體驗版幾時完/幾時出正式版?

有新聞八達通話今年底會推出正式版
Google Wallet Keyword亦指An八達通即將正式推出 https://blog.google/products/google-pay/google-wallet-update-september-2024/

已經第2次,

上架九巴,拍幾次都係一個圓圈但扣唔倒錢,

跟住個司機拎佢自己果張8仔拍又有反應。
下個月唔用an8 仔算,買咗月票上貴車拍唔倒真係蝕哂
下次可以試下去“消費紀錄及餘額”嗰頁睇下
開完呢頁再拍成功率高啲
返工時段,一定唔敢拍,後面成村人等緊,拍過幾次 都係放棄 搞咁耐都仲係咁垃圾
理西佢,拍到有反應為止
下次萬一拍唔到就試一試先
仲用緊8仔sim卡,都有時失靈,但係咪仲好?
傻閪先用八達通app
idog?
用佢個app唔係方便啲咩
增值交稅都做到曬
2024仲有傻閪p牌
話說遲啲八達通會有只限Android版/Apple Pay 八達通自動增值(經銀行戶口轉數快),同原有經信用卡嘅自動增值差唔多,不過只可以2選1。
下午見到八達通App有呢個選項,不過而家冇咗。
八達通CS話呢幾日應該會出
用緊samsung pay,呢個真係傻閪app
我發覺新港鐵站嗰啲八達通查閱機要拍起碼三次卡先讀到,有時拍落去只係轉圈
八達通以及IT全體上下我屌晒你哋啲老母 交易唔成功都扣撚咗我錢
成班廢物笑乜撚樣人哋支付寶抄你用nfc
起碼人哋用到

第二次張卡收皮
睇黎又要等下次and update先解到
點解唔食信用卡回贈
少少都好
因為自動增值經轉數快,可以直接令八達通具備報失功能,仲要取消或者重新啟用唔需要收任何手續費。信用卡唔單止要等佢審批,重新啟用仲要收手續費。
反正本身Android /Apple本身已經可以用Visa/MasterCard/UnionPay 信用卡增值,有需要就到時自己去增值就可以
唔知會唔會部份機未更新?我就無留意係咪新港鐵站, 平時自己泊個d查閱機都係一泊就得
久違嘅拍唔到卡,pixel 9 pro xl,城巴,開app開wallet reboot部機都唔得
咁耐仲未搞掂軟解nfc
因為新站嗰隻 model 唔同,舊嗰啲反而冇事
出咗成年都仲係pat屎咁
成班廢物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞