六合彩出現罕見攪珠 兩期結果號碼五個相同!

273 回覆
63 Like 3 Dislike
咁點解釋今期中3奬多過上期
學人派膠
唔只一次直播影到啦
有強大勢力要youtube刪片啫
呢條都遲早無埋
你第一個comment咪話馬會做馬
同埋你將大同細嘅梅花間竹當兩次計
咁全大全細一樣都係計兩次架
我第一個commen係有講馬會做馬
但接落黎討論嘅都係傾機率係咪一樣
btw 我又想知機率係點一樣法
不如你證下連續100次大嘅機率同梅花間竹出大同細嘅機率
唔好一味trust me bro?
我能力唔高 唔可以單單片面之詞就理解到你講乜
肯定係負責六合彩條友禁錯掣
搞到馬會都要蝕錢
中3獎注數多過4獎2倍以上,明顯係有人特登買返同一堆號碼
同接近冇可能冇分別 除非人為
咁叻估中5個先得萬9
柒少陣啦
唔識好心咪撚出黎柒
5個波兩期相同個機率
其實同三獎一樣機率, 都係5萬5分之一.
一星期三次, 一年156次, 如果由76年開始計,
玩左48年, 即係約莫7488次.
7488次, 出現一次5萬5分之一機率既巧合,
又唔可以話唔會發生.

大家會話, 連續兩期五個號碼一樣好神奇,
但無人考慮六合彩玩左48年,
長run會觸發低機率event呢樣野.
除非呢個低機率event重覆發生,
否則好難喺數學上定義係人為操作.
而家先知有班咁既人
今次食屎食著豆.
樓上都好多人有講
你留言講嘅好似係指任意兩期會抽中相同嘅機率?
又係唔係"連續兩期"抽中相同嘅機率呢
我唔太專業又有咗自己想法
要等人商榷
另外梅菲定律 實有可能發生嘅 只係呢次誇張到好做馬feel囉
中左頭獎會周圍同人講?
其實一次連續唔係重點, 反而有幾多次重覆先係重點.
對機率而言, 主要係計總數, 唔係計連唔連續,
因為連續可以偶然出現, 整體機率先反映現實.
正如你去賭場連開20鋪大, 唔係唔會發生,
但長run之下, 總體機率大同小唔會差好遠.

要考慮既係, 幾十年黎係咪第一次出現連續兩期有5個號碼相同?
長run幾十年, 有兩期近似一啲都唔出奇.
大家覺得有一次連續兩期5個號碼相同好巧合,
但如果你要考慮埋連續幾百期少於5個號碼相同既機率.
機率有偶然性, 你好難用一次相似去論證有冇造馬,
至少數學上唔得, 你個人相唔相信就另一回事.
Keep住買呢五個Number可能今年仲會再出
你個計法冇錯
但係只計單次事件 ‘specifically 呢兩期連續相同‘ 嘅probability

如果要睇 ’出現連續兩期相同’ in ‘咁多年來咁多期六合彩’,要乘返個combination : n-1

咁佢攪左咁多期,如果出現一次連續相同,你都冇辦法話呢個現象同理論上 statistical significantly 唔同。可能佢實驗概率突然之間拉高左,但係再攪返10000 期可能又貼近返理論概率

如果要認真睇呢個單次事件係咪唔正常,我覺得應該用runs test 去分析個pattern 再將今次嘅冧巴fit 入去睇下有咩發現

不過呢啲有咩好拗,當趣聞一則去睇啦
唔係咁架,買一注只有六個number,攪珠結果有七個number(有特別號碼)
變左學術討論😂
係咪dse出過
六合彩都百年一遇
你係岩,但好多人連基本數學個慨念都冇
明明係初中數學
出面都拗左幾十頁
求既機率係"今期六合彩6粒號碼與上期開出的6粒號碼有5粒相同"既概率
而唔係"上期中頭獎而今期中三獎"既概率
好多人畀個"連續"搞到hand機
有啲人每次都買同一set號碼
我自己唔係每期都買,但買親都係同一set號碼
icac??????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞